РЗИ: Болният от туберкулоза сириец не е опасен за околните

STZAGORA.NET

Д-р Елена Канева

След получената информация за болен от туберкулоза сириец, пристигнал в Стара Загора, РЗИ извърши незабавно епидемиологично проучване.

Касае се за болен на 23 години, бежанец, лекуван в продължение на два месеца в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания (СБАЛПФЗ) – Хасково и изписан през месец април т.г.

След проведеното активно лечение резултатите от изследванията показват, че болният не е бацилоотделител. За продължителната фаза на лечение от там са му осигурени лечебни средства до началото на месец юни тази година.

На 08.05.2014 г. болният се е явил в СБАЛПФЗ – Стара Загора, където вече е регистриран, ще бъде проследяван и ще му бъде осигурявано безплатно по-нататъшно лечение.

РЗИ – Стара Загора уточни контактните лица, с които той живее и същите ще бъдат поканени през следващата седмица за провеждане на необходимите изследвания, независимо от това, че той не е заразен.

РЗИ – Стара Загора обръща внимание, че се касае за болен от туберкулоза, който към момента не е опасен за околните, тъй като не отделя туберкулозни бактерии, и не се изисква той да бъде изолиран.

Д-р Елена КАНЕВА
Директор на РЗИ – Стара Загора
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн