В Стара Загора откриват паметна плоча на Борис Христов за 100-годишнината от рождението му

STZAGORA.NET
На 9-ти май в Стара Загора ще бъде открита паметна плоча на великия оперен певец Борис Христов. Същият ден вечерта в оперния театър ще бъде представен галаконцерт-спектакъл „Уникалните български басове”. В него за първи път ще прозвучи песен за Борис Христов, написана от Цветан Добрев – български композитор, който живее в чужбина. Проявите са включени в културния календар на Община Стара Загора и са част от програмата за отбелязването на 100-годишнината от рождението на големия бас.

На 18 май 2014 г. се навършват 100 години от рождението на Борис Христов. Годишнината е в календара на ЮНЕСКО за 2014 г. Музикално общество “Борис Христов” – Стара Загора (учредено на 19 март 1994 г.) откри в залата на Регионална библиотека”Захарий Княжески” на 14 ноември миналата година новия си 20-ти сезон, посветен на годишнината, с “Началото” – филм на проф. Атанас Божков за гениалния Борис Христов. С финансовата помощ на Община Стара Загора бяха издадени книгите на Нино Луканов (председател на Музикалното общество) – „Борис Христов. Незабравими спомени от едно приятелство” и „Любов и талант” на Пенка Касабова (за съдбовната й връзка с Борис Христов).

#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн