Ген. Валентин Петров, АБВ: Когато професионалистите в МВР не си отиват със смяната на правителствата, ще има приемственост и отделяне на политиката от структурата на силовото ведомство

STZAGORA.NET

Ген. Валентин Петров

“Това, което се случва в България, ме кара да продължавам да застъпвам тезата, че политиката не бива да се намесва в професионалната работа на МВР.” Това заяви в дискусионното студио на радио К2, посветено на темата за националната сигурност и вътрешен ред, ген. Валентин Петров, член на инициативната група на АБВ и бивш главен секретар на МВР. Той смята, че политиците използват МВР за корпоративните си и партийни интереси и определи тази тенденция като зловредна.

Ген. Петров коментира, че тогава, когато наистина професионалистите във вътрешното министерство не си отиват със смяната на правителствата, тогава, когато в министерството има далеч по-голям хоризонт за развитие от 3-4 години, тогава, когато спрат промените в Закона за МВР според вижданията на всеки следващ министър на вътрешните работи, тогава ще има приемственост и отделяне на политиката от структурата на МВР. Той допълни, че към момента все по-малко са хората, които имат професионален опит над 20 години в силовото министерство.

Създадените анкетни комисии в Народното събрание по различни случаи, предмет на работата на министерството, в последните 7–8 години не вършат реално своята работа, заяви ген. Петров. Той смята, че задачата на въпросните комисии е единствено да налага контрол върху оперативната информация, която изтича към обществото чрез медиите, а що се отнася на работата на МВР, то е променило функциите си. „Именно това е причината и аз не виждам друга. В последните няколко години работата на МВР и специалните служби се превърнаха в шоу – работата на службите не следва логичния си път, всичко беше изкривено – важното беше в медиите да се изнесе поставянето на гръмки имена на специализираните операции на вътрешното министерство, помпозните пресконференции след това… Това е една рутинна работа на МВР, която ненужно се излага на показ и се спекулира с нея, да бъде ползвана за политически цели, скандали и да се спекулира с нея”, коментира ген. Валентин Петров.

Що се отнася до новия закон за МВР, елиминирането на конкурсите за професионален растеж ще доведе до липса на мотивация на състава на министерството, посочи ген. Петров и допълни, че към момента сред заемащите висши длъжности в силовото ведомство няма нито един, който да е полицейски служител.

Една година след създаването на мегаструктурата ДАНС, ген. Валентин Петров коментира, че няма какво да си спомним от работата на прелятата в нея ГДБОБ. А хората от дирекцията са били подложени на унизителни процедури по отношение на преназначаването си в ДАНС. Според него преливането на ГДБОП към ДАНС е ликвидирало първата.

„Въпросът за националната сигурност обаче далеч не се отнася само до работата на МВР и до Закона за МВР – националната сигурност касае и критичната инфраструктура, и енергетиката…”, коментира ген. Валентин Петров. Той е на мнение, че с приемането на новия закон, който се отнася до силовото ведомство, няма да бъде променено нищо, тъй като заложените в него хоризонти за развитие са твърде ограничени. Той прогнозира, че законът ще бъде променен също и с идването на следващо правителство.

„Пътят към ада минава през добрите намерения, а в МВР остават все по-малко професионалисти вследствие на безнаказаната намеса на политическите сили и личности в работата на министерството”, заключи ген. Валентин Петров.

Снимка svejo.net.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн