Мартин Шулц подкрепи Ивайло Калфин като водач на листата на АБВ за евроизборите на работна среща между двамата в София

STZAGORA.NET

Kандидатът за президент на ЕК Мартин Шулц даде подкрепата си на водача на евролистата на АБВ Ивайло Калфин, след работна среща между двамата рано тази сутрин (26 април, събота). Шулц пожела успех на кандидатите за евродепутати на АБВ – Нина Найденова, Ангел Ризов, Константин Проданов и Ивайло Русчев.

„С Ивайло Калфин сме приятели от дълги години. Като президент от Групата на социалистите Ивайло беше най-близкият ми колега. Това е още една възможност за мен – да изкажа почитанията си за него, за работата, която той свърши като докладчик на многогодишната финансова рамка на бюджета на ЕС”. Това заяви пред медиите в столицата кандидатът за президент на ЕК Мартин Шулц, след ранна сутрешна работна среща с водача на евролистата на АБВ Ивайло Калфин. Шулц каза още, че е много благодарен за подкрепата на Калфин преди и сега, вече по линия на АБВ, за кандидатурата му за президент на ЕК. „Така, че е съвсем нормално да се срещна с него сега, като стар приятел и колега”, обясни Шулц.

На журналистичесли въпрос – няма ли Станишев да се подразни от срещата между него и Калфин, Шулц заяви, че Станишев знае за състоялата се среща. „Аз и преди бях тук да подкрепя Калфин. Пределно ясно е, че предпочитам обща лява листа, но не сме тук за да се месим във вътрешните работи на социалистите в България, нито да сдобрявам хората, но да търсим обща подкрепа за нашите действия в Европа и за моята кандидатура.

След срещата водачът на листата на АБВ Ивайло Калфин пропомни позицията си, че листата на АБВ е част от социалистическото семейство на Европа. „Нашето място е в листата на социалистите и демократите и ние изцяло подкрепяме кандидатурата на Мартин Шулц за председател на ЕК. Това е най-добрият вариант за европейските граждани и за българските граждани, ако искаме да видим една работеща и близка до хората комисия. Темите, които обсъждахме, бяха свързани с кампанията, това, което правим в ЕС, така, че левицата и социалистите да спечелим мнозинство”, каза Калфин.

Шулц каза още, че ЕС всеки ден взема решения, които оказват директно влияние върху живота на българските граждани. „И България, и целият ЕС имат проблем с това, че хората не знаят и питат кои са тези, които вземат решенията. И сега за първи път гласоподававателите пращат представители в ЕП, които ще избират директно председателя на Комисията. Аз съм тук като кандидатит от групата на социалистите и демократите. В неделя разбрах, че г-н Жан-Клод Юнкер ще е тук – кандидатът на ЕНП за Комисията, така, че те могат да направят своят избор между мен и него.
#vvv

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн