Осветиха и вдигнаха купола на камбанарията на новостроящия се храм “Св. Игнатий Старозагорски”

STZAGORA.NET


Навръх днешния празник, посветен на Божията майка – Светли Петък – Живоприемний източник, в кв. “Самара” бе осветен и вдигнат куполът на камбанарията на новостроящия се храм “Свети преподобномъченик Игнатий Старозагорски”, чийто престол е посветен именно на Живоприемния източник и в който се намира аязмото с бликналата в Божията обител вода.

Водосветът бе отслужен от Старозагорския митрополит Галактион. Той благослови медния купол в съслужие със западно- и средноевропейския митрополит Антоний (вляво на снимката) и епископ Инокентий. На поляната пред черквата, за да вземат участие в знаменателното събитие, около металното съоръжение се събраха много граждани, спомоществователи, общественици и политици. Сред тях бяха инж. Румен Райков – човекът, който е рамо до рамо с дядо Галактион от самото начало на строителството на храма, инж. Христо Михалев, чиято фирма изгражда храма, директорът на Регионалния исторически музей д-р Ангел Динев, ексдепутатът от ГЕРБ Пламен Русев, гражданският активист Методи Губеров и много други.


Обкованият с медни листове купол бе вдигнат високо в небето с 25-тонен автокран на фирма “Лесо Инвест”, а строителни работници го закрепиха към камбанарията, в която предстои да бъдат монтирани 5 камбани. Най-голямата от тях ще бъде 320-килограмова, а най-малката – 60 кг, уточни митрополит Галактион.







След церемонията по освещаването и вдигането на купола Владиката покани гостите да разгледат храма. От криптата му навън до южната стена е изведена тръба, по която се оттича бликналата от сондажа питейна вода с температура 8-10 градуса. На това място ще има чешма, която дошлите на църква миряни ще могат да ползват. На минаване край обилната подземна вода дядо Галактион спря, загреба с шепи от нея и изми лицето си. След което въведе гостите в приземния етаж.


“Храмът по предварителен план трябваше да бъде малко по на изток, но заради появилата се като по чудо вода от дълбочина точно 33 метра, на колкото години е бил Иисус Христос, когато е разпънат на кръста, решихме да го вдигнем тук” – разказа митрополит Галактион. А инж.Румен Райков видя Божията намеса във факта, че при предишни сондажи в този район никога досега не е намирана вода. Тя се е появила единствено на мястото, посочено от дядо Галактион.

Митрополит Галактион с инж.Румен Райков (вляво) - на мястото в криптата, където потопяема помпа вдига на повърхността аязмената вода от дълбочина 33 метра

Тази есен, на 8 октомври, се навършват 200 години от смъртта на свети Игнатий Старозагорски. Дотогава изцяло готов за служби се очаква да стане приземният етаж на новия храм. Митрополит Галактион съобщи, че от дарения вече са осигурени средства за изографисването му. Иконостасът пък се изработва от майстори във Велико Търново.

Теренът на храма с площ от 1250 квадратни метра е дарение на Старозагорската митрополия от Община Стара Загора. Средствата, събрани от спомоществователи, отиват изцяло за закупуването на строителни материали, тъй като полаганият от строителите труд е безплатен.

Само след броени дни, в началото на месец май, Митрополит Галактион и инж.Румен Райков ще заминат за Атон. Там, в основания през 11-ти век руски манастир “Свети Пантелеймон”, който е най-големият в Света гора, се съхраняват мощите на Свети Игнатий Старозагорски. Със специално писмо Митрополията е успяла да получи разрешение от Вселенския патриарх Вартоломей да изпроси от монасите главата на светеца, която да бъде донесена за церемонията по освещаването на храма, след което ще бъде върната обратно в Атон. Ще бъде истински късмет, ако атонските монаси разрешат за Стара Загора да замине и да остане тук поне малка частица от мощите на храмовия патрон, коментира владиката.

На тръгване от храма Митрополит Галактион уж на шега, но със сериозен поглед посочи източната част на черквата, от външната страна на олтара. “Ето това място съм си избрал!”, каза той, с което пося смут в душите на следващите го миряни и репортери. Но пък пося оптимизъм с думите си, че “Бог ще предвиди” по какъв начин ще бъдат осигурени средствата за завършването на храма. “Не изоставяйте Бог и той няма да ви изостави!”, посъветва владиката.

* * *
Справка:
Бъдешият Свети преподобномъченик Игнатий е роден в Стара Загора през 18-ти век със светското име Иван. След като завършил образованието си, станал послушник в Рилския манастир. Бягайки от насилието на турците, които убили баща му и заставили да приемат мохамеданството майка му и двете му сестри, по-късно той забягнал в Букурещ. Оттам решил да стане монах в Света гора, но на път за там, покрай Шумен турски разбойници го заловили и под страх, че ще го убият, го заставили да обещае, че ще смени християнската си вяра с мохамеданска. Пуснат на свобода, той горчиво се разкаял за това изнудено обещание и решил да изкупи греха си, като публично похули мохамеданството и приеме мъченическа смърт за Христа. За подвига си се подготвил в Атонския манастир Григориат, където прекарал известно време, преди да се яви в Цариград и да го извърши. За което бил осъден на смърт и екзекутиран на 8 октомври 1814-та година.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн