Анализ на дейността на отдел „Социална закрила” в Дирекция “Социално подпомагане” – Стара Загора за месец март 2014 г.

STZAGORA.NET

Петя Чакърова

С Постановление № 42 на Министерски съвет от 27.02.2014 г. бяха одобрени допълнителни разходи за еднократна финансова подкрепа в размер на 30 лв., която ще се предоставя еднократно на лицата и семействата.

Приема на молби-декларации започна в началото на месец март 2014 г. и продължи до 31.03.2014 г.

Диференцирани бяха четири групи, които получиха сумата през м. Април:

1. Получили целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2013/2014 г.

2. Лицата и семействата, подали молба-декларация за целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2013/2014 г. и получили отказ, чийто средномесечен доход за предходните шест месеца е превишавал индивидуално определения диференциран минимален доход със сума по-малка или равна на 10 лв.

3. Лица и семейства, на които е отказана целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2013/2014 г., поради непълна шестмесечна регистрация в Дирекция „Бюро по труда” към 01.11.2013 г. и към момента продължават да са регистрирани.

4. МОЛБИ-ДЕКЛАРАЦИИ бяха подадени от:

Лица и семейства, които не са подали молба-декларация за отпускане на средства през отоплителен сезон 2013-2014 г., но отговарят на условията на Наредба РД 07-5 от 2008 г. за отопление и техният средномесечен доход е по-висок от индивидуално определения ДМД за отопление със сума, по малка или равна на 10 лв.

Еднократна финансова подкрепа беше отпусната на лица и семейства, както следва:

1-ва група 1493 помощи
2-ра група 26 помощи
3-та група 4 помощи
4-та група 11 помощи

Помощи по реда на ППЗСП

През м. Март 2014 г., Дирекция социално подпомагане Стара Загора е отпуснала 126 месечни помощи по реда на чл. 9 от ППЗСП, като са обхванати няколко групи лица и семейства – безработни, лица в нетрудоспособна възраст и лица с увреждания. Безработните лица извършили обществено полезна дейност са 93. По програмата за ресоциализация на освободените от « Местата за лишаване от свобода» са отпуснати 3 еднократни помощи за задоволяване на жизнени нужди.

През м. март 2014 г. са отпуснати 2 еднократна помощ по реда на чл. 16 от ППЗСП за инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално- битови и други жизнено важни потребности.

През отчетния период започна подпомагане за лица и семейства на чужденци с предоставен хуманитарен статут. По реда на чл. 9 от ППЗСП е отпусната месечна помощ на многодетно семейство и на лице над 18 г. в трудоспособна възраст. Семейството е подпомогнато и с еднократна помощ по реда на чл. 16 от ППЗСП. Издадени са 35 Удостоверения за пътуване с БДЖ за хора със 71 и над 71% трайно намалена работоспособност или определени вид и степен на увреждане, деца до 16-годишна възраст с трайно увреждане и военноинвалиди. ДСП – Стара Загора е осигурила здравно 425 лица.

Помощи по реда на ЗСПД

ДСП извършва проверка в Национална база « Население» на всички подали молби-декларации за семейни помощи.

За отчетния период са отпуснати 12 295 броя помощи на основание ЗСПД, за 15 767 деца. Отпуснатите средства са 985 095 лв.

Издадени са 3 Удостоверени за пътуване на многодетни майки и са изплатени 5 целеви помощи за пътуване на основание чл. 34 а от ППЗСПД.

По ПМС 17 за отпускане на целеви средства за диагностика и лечение в лечебни заведения за болнична помощ на лица, които нямат доходи и/ или имущество, което да им осигурява лично участие в здравно осигурителния процес, са одобрени 10 лица. Извършено е проучване от ДСП – Стара Загора по случаите и предстои изплащане на средствата на болничните заведения, чрез Националната здравноосигурителна каса.

АНАЛИЗ НА ДЕЙНОСТТА НА ОТДЕЛ ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ И СОЦИАЛНИ УСЛУГИ

Продължава приемът на заявления-декларации за предоставяне на безплатни едногодишни винетки на лица с увреждания за 2014 г.

От 01.12.2013г. до 23.04.2014 г. са приети заявление – декларации на 3416 лица с увреждания. Отпуснати са безплатни едногодишни винетки за 3401 лица, отказани са на 15 лица.

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА “АСИСТЕНТИ НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ”, дейност “ЛИЧЕН АСИСТЕНТ”

Квотен принцип. Квота за 2014 година за общините Стара Загора и Опан, обслужвани от ДСП – Стара Загора – 43 лични асистенти. Подадени са 47 молби- декларации, от които 4 са откази, 43 са одобрени и имат сключени трудови договори на 5-часов работен ден.

Промяна на условията за включване в Програмата:

Промените в дейност „Личен асистент” осигуряват възможност социалната услуга личен асистент да се предоставя по настоящ адрес.

Двама социални работници следят за качеството на предоставяната услуга – ежемесечно посещават всички лични асистенти в домовете на лицата с увреждания, за които се полагат грижи.

На територията на община Стара Загора има следните разкрити специализирани институции за възрастни, предоставящи социални услуги, делегирани от държавата дейности:

Дом за възрастни хора с физически увреждания – ул. “Хан Аспарух” №47, с капацитет 211 места, заети 211 места. Чакащите за настаняване – мъже и жени са общо 33 лица.

Дом за възрастни хора с психични увреждания – с. Лясково, община Стара Загора, с капацитет 60 места, няма свободни места. Чакащите за настаняване – мъже и жени общо са 374 лица.

Дом за стари хора – к.с. Старозагорски бани, с капацитет 101 места, заети са 94 места. Свободните места са за жени и мъже, които се самообслужват, без помощ от персонала. Чакащи за настаняване са 17 лица.

Предоставяните социални услуги в общността за възрастни са:
ДЦВХУ “Св.Козма и Дамян”, капацитет 30 места
ДЦВХУ – ул.”Антон Марчин” №25, капацитет 20 места
ЦСРИ – ул.”Поп Минчо Кънчев” №70-72, капацитет 35 места

Защитени жилища – 2 броя, ул.”Антон Марчин” №25 (за мъже и жени), капацитет 20 места
Наблюдавани жилища – 2броя, ул.”Загорка ” №9 и кв.Зора, бл.№3, капацитет 8 места
Кризисен център за лица – капацитет 18 места

Дирекция “Социално подпомагане” – Стара Загора обслужва населението на гр.Стара Загора и 64 населени места. Предоставя месечни добавки за социална интеграция по условията и реда на ППЗИХУ и към месец март 2014 г. са начислени суми по 23 255 нормативни основания.

Тенденцията е за увеличаване на възрастните хора и лицата с увреждания, които се нуждаят от социално подпомагане.

Петя ЧАКЪРОВА
Директор
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн