Четири сърдечни инфаркта овладяха по Великден кардиолозите от МБАЛ „Св.Иван Рилски“

STZAGORA.NET

През почивните дни за Великден в кардиологичното отделение с инвазивен център на новата МБАЛ „Св.Иван Рилски – Парк” в Стара Загора са били приети по спешност четирима пациенти с инфаркт на миокарда, съобщи завеждащия отделението д-р Борислав Борисов. „Радостно е, че и четирите инфаркта бяха овладяни и дори двама от пациентите вече са изписани“, допълни той.

Д-р Борислав Борисов

Прави впечатление, че всички пациенти, при които беше констатиран инфаркт през празничните дни, споделиха, че са били с тежки оплаквания от силна гръдна болка в продължение на поне 3-4 дни, а единия от пациентите дори около седмица. „Ако те бяха дошли по-навреме в нашия спешен портал, за да бъдат прегледани и да бъдат приети в кардиологичното отделение за своевременна диагностика и лечение, те нямаше да стигнат до инфаркт“, категоричен е д-р Борисов.

При наличието на супермодерни условия за диагностика и лечение на съдови заболявания в старозагорската МБАЛ „Св.Иван Рилски“ не е оправдано пациенти със съмнение за инфаркт или друго рисково заболяване на съдове да бъдат транспортирани за лечение извън Стара Загора. Така се губи изключително ценно време. Всяко закъснение се отразява както на непосредствените резултати от лечението на сърдечния инфаркт, така и на отдалечените резултати. Късното лечение влошава значително функциите на сърцето.

Овладяването на сърдечните инфаркти e резултат от съчетанието между високата квалификация на инвазивните кардиолози и уникалната за България апаратура в инвазивния център с непрекъснат цикъл на работа в МБАЛ „Св.Иван Рилски“. Центъра разполага с най-новия модел ангиограф на „Дженерал Електрик“, появил се на пазара през декември 2013 г. Ангиографът е оборудван с всички възможни функции и е единствен за България, а в Европа работят още само 2 или 3 такива апарата. Той дава възможност за най-прецизно изследване както на сърцето, така и на мозъчните съдове, периферните съдове, съдовете на корема, на долните и горни крайници.

„За да обясня по-ясно предимствата на различните апарати ще кажа, че скенерът има предимство при отхвърляне на наличието на проблеми по съдовете, но не може да покаже прецизно какви точно са те. Ангиографът дава не само прецизна и детайлна картина на проблемите, но и осигуриява възможност за лечението им по интервенционален път – нещо, което вече се прави успешно при нас вече няколко седмици” – казва д-р Борислав Борисов. Чрез ангиографа в проблемната артерия се вкарва контрастно вещество, докато при скенера контрастното вещество влиза по венозен път в цялата кръвоносна система и апаратът заснема само момента, в който контрастът преминава през сърцето.

„Наличният в МБАЛ „Св.Иван Рилски“ ангиограф дава изключително качество на образа, има изключително ниски нива на облъчване, както и допълнителни възможности за прецизиране на образа като субтракцията – изключително важна функция при интервенции на периферните мозъчни съдове. Затова при сериозен сърдечен, съдов или друг проблем не се колебайте да се обадите на Спешно приемно отделение в МБАЛ „Св.Иван Рилски“ на тел. 042/987 779 или да дойдете направо в болницата, независимо по кое време на денонощието ви се налага да получите медицинска помощ” – завърши д-р Борисов.

#

share button

2 коментари on “Четири сърдечни инфаркта овладяха по Великден кардиолозите от МБАЛ „Св.Иван Рилски“”

  • Левски wrote on 24 април, 2014, 23:39

    А безплатно ли е?

  • Криси wrote on 25 април, 2014, 17:18

    Да, ако имате направление от личния лекар


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн