Дарителският конкурс “Загорка Зелен фонд” прераства в национален формат, привлича за участие и отделни граждани

STZAGORA.NET
Дарителският публичен конкурс ще реализира най-добрата зелена идея в градска среда


Публичният дарителски конкурс “Загорка Зелен фонд” прераства от тази година в нов, национален формат, съобщиха в Стара Загора организаторите. В четвъртото си издание конкурсът запазва досегашната си цел – да се търсят и откриват “зелени” проекти, които намаляват парниковия ефект и са свързани с пестене на вода и енергия от всякакъв вид. Но в него ще бъдат привлечени вече участници не само от Стара Загора, но и от цялата страна. Това стана ясно на днешната пресконференция с участието на изпълнителния директор на “Загорка” Николай Младенов.

Също за пръв път освен сдружения с нестопанска цел в конкурса “Загорка Зелен фонд” ще могат да се включат със свои проекти и отделни граждани – физически лица. Форматът остава закрит за търговски фирми, общински и държавни организации.

Проектите могат да участват в три категории: решения за “пасивна” стая или офис, както и решения за спестяване на вода и енергия в градска среда.

Изискванията към предлаганите нови идеи са да бъдат не концептуални, а практически изпълними; да не са оповестявани или реализирани досега в публичното пространство и да използват рециклируеми материали, които не замърсяват природната среда. Стойността на всеки отделен проект трябва да не надвишава 50 хиляди лева.

“Ние не търсим глобални, мащабни решения, а малките неща, които могат да променят живота на обикновените хора”, обясни Нина Владимирова, мениджър правни въпроси и корпоративни връзки на “Загорка”.

Наградният фонд на конкурса е 22 хиляди лева: 10 хиляди за първото място, 7 хиляди за втория класиран проект и 5000 лева за третия. Проектът-победител ще бъде реализиран със средства на “Загорка” до края на тази година или най-късно през 2015-та.

Предложенията се подават онлайн от 1 май до 31 юли на адрес zagorkacompany.bg. Жури, съставено от независими експерти, представители на местната общност и на “Загорка” АД ще оценяват подадените проекти през месец август. Обявявянето на резултатите и награждаването ще стане през месец септември.

Проектите ще бъдат оповестени на сайта на “Загорка”, като всеки ще може да гласува за фаворитите си сред тях.

Ако бъдат подадени повече стойностни проекти, “Загорка” си запазва правото да реализира не само първия, но и няколкото най-добри, уточни изпълнителният директор Николай Младенов. Той съобщи още, че “Загорка” остава водеща пивоварна в България по размера на реализираните приходи, като годишният й производствен капацитет възлиза на 2 милиона хектолитра бира при общ пазар в страната около 5,3 милиона хектолитра. Положителен факт е, че консумацията на бира у нас вече достига средното европейско ниво от 75 литра на човек годишно.

Сред приоритетите на “Загорка” за тази година са модернизиране на Музея на бирата в старозагорската пивоварна и популяризирането му в цялата страна. Заедно с другите големи производители на бира в страната “Загорка” обмисля и инициирането на български празник на пивото по подобие на немския “Октоберфест”, който да се провежда в най-горещите летни дни около Илинден – 20 юли, както и създаването на собствена бирария в Стара Загора.

Старозагорската пивоварна налага от тази пролет и новите си продуктови предложения: “Амстел премиум пилзнер”, пшеничната бира “Столично Вайс”, безалкохолната “Загорка макс 0,0%” и новия вкус на “Ариана Радлер” – Розов грейпфрут.

* * *
За „Загорка Зелен Фонд“:

„Загорка Зелен Фонд“ е част от програмата на компанията за корпоративна социална отговорност и устойчиво развитие – Създаваме по-добро бъдеще. През последните 3 години инициативата се провежда под формата на публичен конкурс за реализиране на зелени проекти на територията на Старозагорски регион. В периода 2011 – 2013 по програмата си ЗАГОРКА е предоставила безвъзмездно над 250 000 лв. за благоденствието на местната общност.

За ЗАГОРКА:

Пивоварна Загорка е създадена преди повече от 110 г. Още от откриването на „Бирарията“ в Ст. Загора от д-р Кожухаров през 1902 г., пивоварната се превръща в символ на града, а Загорка в любимата бира на поколения българи. Оттогава до днес нашите майстори-пивовари произвеждат висококачествени марки бира, които българите обичат. През 1994 г. ЗАГОРКА се присъединява към глобалното семейство на HEINEKEN, което позволява през годините в пивоварната да бъдат инвестирани над 125 млн. евро в модернизация и разширяване на производството.

Днес пивоварната в Ст. Загора е една от най-модерните в региона на Централна и Източна Европа. В компанията са заети над 550 души, които са основният актив и двигател на успеха на ЗАГОРКА. Водена от амбицията си да въвежда вдъхновяващи иновации чрез своето уникално портфолио от марки – Zagorka, Heineken, Ариана, Stolichno, Amstel, Desperados, Kaiser и Starobrno – ЗАГОРКА успява да отговори на взискателните вкусове на своите потребители и да им предостави нови изживявания и позитивни моменти. Като водещ пивовар „Загорка“ АД е ангажирана да развива своя бизнес устойчиво и отговорно, като се фокусира върху областите, на които може да повлияе: вода, СО2, устойчиви ресурси и отговорна консумация.

ЗАГОРКА винаги е била е неразделна част от местната общност на Ст. Загора и региона, за развитието на които компанията активно допринася през последните 20 години. Само за периода 2011–2013 г. ЗАГОРКА е инвестирала над 250 000 лв. в реализирането на проекти за благоденствието на Старозагорска област.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн