Бъдещи майки участваха в дискусия за правилното хранене на децата

STZAGORA.NET
Лекари от МБАЛ „Св.Иван Рилски“ разговаряха с бременни жени за ползата от кърменето, следващата среща ще бъде на 9 май, отново при вход свободен


Старозагорската МБАЛ „Св. Иван Рилски“ проведе първата от общо 4 срещи с бъдещи и настоящи майки. Срещите са посветени на правилното хранене на децата. Първата дискусия се състоя в конферентната зала на Парк-Хотел „Стара Загора“ и беше водена от д-р Жанета Узунова, неонатолог, началник на Неонатологично отделение в МБАЛ „Св.Иван Рилски“.

„Целта на днешната среща беше да промотираме пред бъдещите майки кърменето, защото естествената майчина кърма е най-важна за добрия растеж и правилното развитие на бебетата и децата“, каза д-р Узунова. „Акцентирахме върху качествата на кърмата и защо майките трябва да са убедени в успеха на кърменето. Кърмата си остава най-естествената и благоприятна храна за бебето, идеално адаптирана в подходяща температура, винаги на разположение. Когато обаче майката няма достатъчно кърма, днес съществуват много добри алтернативни нейни заместители“, казва д-р Узунова.

През миналия век не е било така и тогава майките с недостатъчно кърма са били принудени да хранят децата си най-вече с квасено мляко, с всички неблагоприятни последствия от това. Съвременните заместители на майчината кърма са създадени по формула, която е хипоалергенна, с хидролизирани белтъци, чието съдържание е ниско и приближено до това на кърмата. Съвременните заместители на майчината кърма съдържат почти всички съставки на кърма. Тези млека се предлагат и на българския пазар на достъпна цена. Произвеждат се в лабораторни условия при непрестанни проучвания. Всяка година науката открива нови неща за кърмата и нейните заместители, които непрекъснато се обогатяват и усъвършенстват. Така децата получават правилно развитие и оптимален растеж.

Следващата среща от поредицата „Училище за майки и бременни жени“ ще бъде на 9 май отново от 11 часа в Парк-Хотел „Стара Загора“. Темата ще бъде „Храненето в детска възраст и профилактика на затлъстяването“. Експерти от дерматологични лаборатории „А-Дерма“ ще говорят по темата „Грижа за новороденото във всеки етап от развитието му“.

Проблемът със затлъстяването при децата днес е много голям, казва д-р Узунова. Често то е резултат от прехранване още в кърмаческа възраст, вследствие на което затлъстяват дори кърмачета. Затова ще обясним на майките как да не прехранват бебетата си. По време на дискусията ще бъдат разгледани принципите на правилното хранене при бебетата и децата от 0 до 18-годишна възраст. Съвременните деца са обездвижени, спортуват малко и имат ограничени възможности за игра. Стоят твърде много зад компютрите и се хранят нездравословно. Но това винаги може да се промени, вярват лекарите от МБАЛ „Св.Иван Рилски“ в Стара Загора.

Можете да потвърдите своето присъствие в „Училище за майки и бременни жени“ на тел. 0885 888 480 – д-р Жанета Узунова. Входът е безплатен.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн