Картини и икони с лика на Богородица – в коптор в покрайнините на Стара Загора

STZAGORA.NET

След жалби на граждани от квартал “Самара” срещу обитатели на изоставени постройки край река Бедечка, Община Стара Загора им разпореди да освободят помещенията в двудневен срок. По този повод наш екип провери ситуацията на място. И ето какво установихме:

В общирното бетонното хале на бивша дърводелска работилница, сред буйната зеленина в покрайнините на парк “Бедечка” живеят постоянно четирима души. Двама от тях са семейна двойка, като жената е трудно подвижна. Обитаем е източният край на халето, в който са обособени три малки помещения. Вместо с врати, те са преградени с черги и дори със стар юрган. Няма нито ток, нито вода. Вместо в хладилник, 36-годишната Витка, която е болна от диабет, съхранява инсулина си в съд с вода. Халето е пълно с боклуци и мръсотия, които лесно могат да станат източник на зараза. Обитателите са приютили и две кучета, които, макар и маркирани, понякога лаят по минувачите. През зимата са се отоплявали с газови бутилки.


44-годишният Мишо, представил ни се като бивша българска “Синя каска” в Камбоджа, обясни, че заедно със “съквартирантите” си Росен и Йовчо се прехранват, като събират старо желязо и отпадъци по контейнерите. Често прибират и изхвърлена храна. За него копторът е дом от близо 5 години и сега няма представа къде може да отиде.

Въпреки ужасяващата мизерия, която видяхме, един неочакван детайл ни показа, че хората в бордея са заети не само с ежедневната борба за оцеляване, но пазят светло кътче в душите си и за по-възвишени неща. В стаята си, зад завесата от юрган, Мишо е закачил по стените картини и гоблени, които е откривал изхвърлени от обитателите на порядъчните старозагорски жилища.

В другите две помещения пък на видно място са поставени икони на Света Богородица, от чиято закрила четиримата несретници имат нужда не по-малко от всеки друг старозагорец.

Началникът на отдел “Опазване на обществения ред и управление при кризи” в Общината Валери Иванов, с когото се свързахме по телефона, беше категоричен, че борбата срещу самонастаняването и заемането на общински терени от роми и бездомници ще се води до пълното изчистване на града. “Разбира се, до крайности няма да стигаме” – коментира той срока за решаването на конкретния случай.


#

сподели ме

3 коментари on “Картини и икони с лика на Богородица – в коптор в покрайнините на Стара Загора”

  • Анонимен wrote on 18 април, 2014, 12:21

    Въпрос към Валери Иванов: Щом няма да стигате до крайности, значи ще ги оставите там, несретниците с иконите?

  • admin wrote on 18 април, 2014, 13:55

    Става дума за това, да не се ръчкат на пожар да напуснат мястото, където са живели през последните години и където имат легла, багаж… Под дъжда ли да ги изкарат още днес? Точно по Великден… Нали трябва да им се даде малко време да решат къде да отидат? Иначе няма да е много по християнски.

  • нели wrote on 22 април, 2014, 23:09

    Надявам се Богородичка да им помогне! 


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн