Румен Петков: Грешка е закриването на представителството на родното МВР в Москва

STZAGORA.NET
Пред медиите във Варна Румен Петков (АБВ) коментира днес закриването на представителството на българското МВР в Москва. Той определи този акт като грешка.

Румен Петков е категоричен, че това представителство е важно, защото дава възможност да се акумулира много сериозен обем информация в три ключови направления на борбата с организираната престъпност.

„Първо – за финансовите средства, които се инвестират от Русия към България, т.е., да се гарантира честотата на капиталите. България е държава член на ЕС и отказът на нашето вътрешно министерство да бъде ефективно в получаването на такава информация е предпоставка за пране на пари от страна на идващи от Русия на територията на ЕС. Второ – информация за евентуална търговия със стоки с възможна двойна употреба и трето – ефективен обмен на информация за наркоканалите.

Петков каза, че е поставял този въпрос пред ръководството на БСП, но червената партия, заедно с „Атака“, приели хладнокръвно и доброжелателно закриването на представителството на МВР в Москва. Той е категоричен, че демонстрираната антируска позиция от партиите в парламентарното мнозинство е пряк удар срещу националната сигурност на България и върху инструментите, които нашата национална сигурност разполага за съвместна работа с Европол, с Интерпол, специалните служби на НАТО и ЕС.

„Това е едно от най-големите престъпления към националната сигурност на България“, каза Петков. Той допълни, че се е надявал, че това безумие ще бъде преодоляно, включително и с политически средства. „Това, което днес ние трябва да се опитаме да компенсираме, е една безумна антируска позиция на фона на много категоричните изявления на председателя на ЕП Мартин Шулц – във всичките си публични проявления и в дейността си той говори за необходимостта от активен преговорен процес, активен диалог и намиране на решения в рамките на диалоговия режим Брюксел–Москва, Москва–Вашинтон и Брюксел–Москва–Вашингтон. Шулц никъде не говори за санкции. За съжаление социалистическата партия чрез Янаки Стоилов, чрез своите участници в КСНС – Кристиян Вигенин, Ангел Найденов, Михаил Миков – се превърнаха в ястребите на Европа по отношение на проблемите, които възникнаха в Украйна“.

Петков заяви, че страната ни, предвид историческата си обвързаност и пряката ни заинтересованост с Русия и Украйна, е трябвало да постави категорично въпроса за изясняване на възникването на проблемите от Майдана – кой докара снайперистите, кой предизвика братоубийствените сблъсъци, откъде дойдоха изстрелите и какви са жертвите. Без отговорите на тези въпроси ЕК и ЕС рискуват да вземат решения на тъмно, което е много неприятно послание към демократичния свят.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн