18 ученически трупи идват в Стара Загора за участие в 21-я Международен фестивал на франкофонския ученически театър

STZAGORA.NET

21-ят Международен фестивал на франкофонския ученически театър ще се проведе в края на тази седмица, от 11 до 13 април, в Стара Загора с участието на 18 театрални трупи. Той е съвместна инициатива на Френския културен институт в България, Асоциацията на преподавателите по френски език, Община Стара Загора и Алианс Франсез – Стара Загора.

Официалното откриване е в петък от 15 часа в залата на Младежкия дом, съобщиха от Организационния комитет на фестивала. Обявена е двудневна конкурсна програма – в петък и събота.

Връчването на наградите ще се състои в неделя, 13 април, от 10 часа в залата на Драматичния театър “Гео Милев”.

* * *
Всяка година Френският институт в България подкрепя Асоциацията на преподавателите по и на френски език у нас, съвместно с мрежата на Алианс франсез, в организацията на Международния франкофонски ученически театрален фестивал.

Този фестивал, основан през 1993 от Асоциацията на Преподавателите по и на френски език в България в партньорство с Френския институт в България, се превърна с течение на времето във важно място за среща на многобройни български франкофони и франкофили гимназисти.

Фестивалът събира ученици от 14 до 19 г., изучаващи френски език в професионални или общообразователни училища. Спектаклите, които те ще представят, ще бъдат на френски език и с продължителност от 15 до 20 минути.

Всяка година много трупи участват извън състезателната програма. Тази година те ще са 2 – трупата от френското училище „Виктор Юго” и 9 Езикова гимназия „Ламартин” от София с пиесата „JASON(S) SUR SCENE” в триезична версия по текстове на учителите по френски език и трупата на гимназия „Фредерик Жолио Кюри” от Варна, лауреат и носител на Златната маска 2013, която ще постави на сцената пиесата «Детайлите» по текст на Екатерина Василева и Станимир Христов.

Извън състезателната си част Фестивалът предвижда обучение по театрални техники на преподавателите (осъществено през месец Ноември 2013 г.), обиколки на града, както и театрални „мачове” по импровизация за всички участници.
#vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн