Днес: Честваме 26 март – Ден на Тракия, и 101 г. от Одринската епопея

STZAGORA.NET

От 17.30 часа днес в парк „Тракия” ще се проведе общоградско честване, посветено на Деня на Тракия – 26 март, и на навършването на 101 г. от Одринската епопея.

На 26 март 1913 г. Българската армия превзема Одринската крепост. Победата донася свободата на тракийските българи. Денят на победата се чества от 20-те години на ХХ век, а от 2006 г. той е признат официално от българското правителство за Ден на Тракия.

Празничното честване ще бъде съпроводено от военен ритуал. То е организирано от Тракийско дружество „Одринска епопея”, Втора Тунджанска механизирана бригада, Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса и Старозагорската митрополия.

Ще бъде отслужена Заупокойна молитва от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Галактион.

26 март е приет за Ден на Тракия и е записан в българския културно-исторически календар. На този ден честваме подвига на българските воини, паднали край Одрин, и отдаваме почит към хилядите българи – тракийски бежанци, намерили подслон в пределите на България и запазили родовата си памет. Победата донася свободата на тракийските българи.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн