Кметът Живко Тодоров в коментар за новия Обществен съвет и актуалните задачи пред Стара Загора: Нещата не са само черни и бели

STZAGORA.NET
В половинчасово интервю, излъчено на живо тази сутрин в предаването “Още по темата” на ТВ Стара Загора с водещ Велизара Цонева, кметът на общината Живко Тодоров коментира създаването на новия 14-членен Обществен съвет, който ще подпомага неговата работа.

“Не очаквах такива реакции, каквито дойдоха от някои посоки – очевидно в България не сме свикнали да се канят хора независими, със силно собствено мнение, с разноцветни политически виждания, и дори политически неутрални – каза Живко Тодоров. – Тези хора няма никога да бъдат придатък на управлението. А кметът е кмет на всички хора и трябва да съчетава интересите им. Кметският пост е надпартиен и трябва да бъде запазен като такъв. Затова в Обществения съвет говорим за проблемите на града, а не за ляво и дясно. Хубаво е да се чуват различни мнения, да се съобразяваме с него. Съставът на Обществения съвет е отворен, към него могат да се присъединят и други – в духовната сфера например, както бе предложено.”

Според кмета и друг състав на съвета да беше обявен – например от млади, неизвестни хора – също щеше да се появи елемент на негативна реакция. “Забелязал съм, че в работата е така – винаги ще се намери някой, който да критикува, без да види есенцията на предложеното. А то е – да работим заедно за Стара Загора, като обменяме вижданията си и предложенията си. В диалога винаги се стига до позитивното”, коментира Живко Тодоров.

Той сподели, че след като първоначалната програма на общинското ръководство от началото на мандата за привличането и усвояването на европейски инвестиции бе изпълнена в доста добри параметри, е дошло времето, когато днес, вече в дълбочината на управлението, трябва да се потърси нов импулс за развитието на града.

“Можем да наречем Обществения съвет и с други имена – “Дискусионен клуб”, “Консултативен орган”. Това не променя същността му. В него са хора, които не претендират за заплащане. Те не подменят общинските съветници. Общинският съвет като орган на местната власт има реални законодателни пълномощия, контролират администрацията, имат право на инициатива. Докато в случая става дума за нещо съвсем друго”, каза Живко Тодоров.

Той приведе пример от европейската практика: “В Европа, когато възникне проблем, сядат и го обсъждат, и вземат решение. А нашите политици не си говорят помежду си. Няма ясен дебат. Ние правим точно такъв – легитимиран, открит за обществеността дебат.”

Темите, които се обсъждат в Обществения съвет, са в сферите на спорта, културата, инфраструктурата, ВиК мрежата, ресторанта на Аязмото и др. “Участниците в него имат много и различни контакти, могат да съберат различни мнения – отец Йордан, г-жа Чахова, хората от бизнеса, които също трябва да бъдат въвлечени във вземането на решения. Те не зависят от поръчки на Общината, самостоятелни са, създават работни места и искат градът да се управлява добре. Бившите кметове Антон Андронов и Цанко Яблански са от СДС. Имаме екскмет от левия спектър. Имаме и хора, които са абсолютно независими. В това отношение критиките са абсолютно самоцелни”, категоричен бе кметът.

Живко Тодоров отговори и на въпроси от зрители. “Стара Загора е разкопана, защото в момента се работи по Водния проект – каза той. – Искам да успокоя хората, че улиците ще бъдат възстановени в нормалния им вид. До август месец всичко ще приключи.” От думите му стана ясно, че проблемите с асфалта по “Столетов” ще бъдат отстранени за сметка на фирмата, на която Общината още не е платила за работата.

Много е важно сега да се работи активно, държавата да отвори мерките по различни програми, за да не забавим развитието си с нулеви години. Ако до края на тази година мерките не се отворят, общините няма да могат да кандидатстват по тях. “През тази година в Стара Загора приключваме с канализацията, с транспортния проект. С Регионалното депо – до средата на следващата година. Но ако 2015-та се окаже нулева за Стара Загора, това няма да е добре за всички нас”, посочи кметът.

Неприятен факт е, че от всички работници, които общината е имала по програмите за временна заетост в чистотата и озеленяването на града, от един месец насам държавата е оставила само 25%. Другите 75% са насочени към общини с висока безработица. Което означава, че активно трябва да се търси вариант за създаване на трайна заетост.

Относно висящия въпрос за това, коя да е сметопочистващата фирма в Стара Загора, Живко Тодоров съобщи, че се очаква произнасянето на ВАС дали Общината да приключи текущата процедура или да обяви нова.

Преди началото на строителството на Регионалното депо за отпадъци на определената площадка вече се прекарва техника, фургони, създава се базов лагер.

Музей “Литературна Стара Загора” пък ще бъде пребазиран на първо ниво в сградата на Библиотеката. Тази година ще бъде направен проектът, след което ще е нужно общината да заложи 400-500 хиляди лева, и музеят да стане факт догодина.

“Опитваме се поетапно да решаваме проблемите на хората, но те не са един или два. В кв. “Самара” ще изпратим специалисти за проблема с по-ниските тротоари и наводняването на сградите, дърветата ги окастряме само когато е наложително. Резитбата, която направихме, едва сега дава резултат. Първата година дърветата не изглеждаха добре чисто естетически, но пък предотвратихме инциденти”, обясни кметът.

“В процеса на работа виждам, че около нас няма само бяло и черно. В живота има и други цветове. Трябва да бъдем преди всичко хора. Оттам ще дойде всичко останало. Трябва да се поучим в голяма степен от възрастните, които са оставили много след себе си. Животът на хората се променя не от думите и от съревнованието между политиците, а от добрите неща, които се случват”, каза в заключение Живко Тодоров.
#

бутон за сайт

1 коментар on “Кметът Живко Тодоров в коментар за новия Обществен съвет и актуалните задачи пред Стара Загора: Нещата не са само черни и бели”

  • веетодиевселин м wrote on 20 март, 2014, 11:57

    Гордея се че имаме,такъв кмет!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн