Евродепутатът Антония Първанова и кметът на Чирпан Кичка Петкова посрещнаха Сирни Заговезни заедно с руската общност в Старозагорско

STZAGORA.NET

Пристигащите гости бяха закичвани с лентички на дружбата с българския и руския трикольор, мартеници и здравец

Българи и руси бяха поздравени от председателя на "Руски клуб и приятели" - Стара Загора Марина Владимирова

С традиционните блины (палачинки, кръгли и жълти като Слънцето), с различни други вкусотии и чай от руски самовари, с много песни, пролетно настроение и изпълнение на стародавни игри и ритуали над 200 руснаци и българи, закичени с мартеници, здравец и трикольорни ленти на дружбата с българския и руския флаг, посрещнаха днес в Чирпан заедно светлия християнски празник Сирни Заговезни (наричан в Русия с древното славянско име “Масленица”).

Заедно с тях празнуваха евродепутатът Антония Първанова, кметът на Чирпан инж. Кичка Петкова, ексдепутатите Трифон Митев и Тодор Великов. “Радвам се, че посрещам с Вас този хубав народен празник, искам Ви прошка”, обърна се към присъстващите Антония Първанова. Тя, както е обичаят, донесе баница и сладки за общата гощавка в ресторант “Република”, а в разгара на тържеството поведе голямо българско хоро заедно с Кичка Петкова.

Сред гостите забелязахме Антония Първанова, българска представителка в Европейския парламент

Приветствието на Антония Първанова

Хорото в разгара на празника поведоха кметът на Чирпан Кичка Петкова и евродепутатът Антония Първанова

Събитието бе организирано от старозагорския “Руски клуб и приятели” и от Народно читалище “Димитър Данаилов” – Чирпан, със съдействието на Община Чирпан.

След приветствието на Марина Владимирова – председател на старозагорския “Руски клуб и приятели”, нейната заместничка Ирина Димова рецитира (на следващата снимка) в знак на съпричастност с тревожните новини от Украйна стихове от духовния баща на украинците Тарас Шевченко, чиято 200-годишнина ще бъде отбелязана на 9 март: “Молитесь, братья, молитесь!”:

Ирина Димова и изпълнителката на "Подмосковные вечера" - Нина Димитрова, председател на Руския клуб в гр.Хисаря (вдясно)

Свежият пролетен дъжд не попречи накрая всички да излязат в парка край ресторанта, за да участват в надбягване с чували, хвърляне на метла, дърпане на въже и други весели игри, които завършиха с раздаването на “олимпийски” медали на победителите и ритуално изгаряне на чучело, символизиращо края на злите сили на зимата.



Празникът завърши с танц под ритмите на съвременна песен, в която припевът бе “Все будет хорошо!”.

Участници в български фолклорни групи вдигнаха празничния градус в Чирпан

Три сърцати изпълнителки на руски частушки

Ресторант "Република" подготви почерпка за гостите

Блините вървят с различни сладка

Млади момичета наливаха силен черен чай от руски самовари

#vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн