Възстановяват руското военно гробище в гр. Шипка

STZAGORA.NET

Снимка Агенция Фокус*

С поставяне на мраморна плоча и надпис „Руско военно гробище” на 27 февруари ще започне работата по възстановяването на съществуващия от 1924 г. гробищен парк, където са положени тленните останки на 59 генерали и висши офицери от някогашната армия на барон Пьотр Николевич Врангел, съобщава “Преса daily”. Идеята е на инициативен комитет „Шипка”, по нея се работи от средата на м.г. след публикация на журналисти от столицата на Беларус – Минск.

Очаква се за тържествения старт да пристигне президентът на фонда за делови и културни връзки „Вместе” Сергей Кудрин. Гробището е върху 40 дка, голяма част от някогашните мраморни паметници и кръстове са изпотрошени и окрадени. Земята е собственост на Българската православна църква, в непосредствена близост е храм-паметникът „Рождество Христово”. Председателят на иниицативния комитет Гина Хаджиева разказа, че първите погребения тук са направени през далечната 1924 година, след като 4 години по-рано в района се създава гарнизон на част от армията на генерал Врангел.

В съседство с храма е имало почивен дом – болница за руски воини-инвалиди, част от тях до смъртта си са получавали персонални пенсии. Там докъм средата на 30-те години на миналия век са работили двама лекари, 4 медецински сестри и 8 санитари, основно руснаци. Сред офицерите и войниците имало мнозина, които са се сражавали по време на Руско-турската освободителна война при отбраната на прохода Шипка. Съдбата им се преплита на два пъти с българската земя – веднъж като освободители и втори път като емигранти. Сред погребаните в Шипка е прапрадядото на белоруския журналист Вячеслав Бондаренко, полковникът от руската армия Ананий Васильевич Максимович (1855-1929). Тук се намира и могилата на генерал-майор Виктор Александрович Лишев (1854-1927), считан за близък приятел на Лев Николаевич Толстой.

Христо ХРИСТОВ

* http://www.focus-news.net/
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн