Българо-полски консорциум ще разработва проекта за тунела под Шипка

STZAGORA.NET

Проект за строителството на околовръстния път на Габрово и тунела под Шипка ще разработва консорциум “Мостове”, в който влизат фирмите “Мостове България” и полската “Мостове Катовице”, съобщава рускоезичното онлайн издание bulgariatoday.ru.

Това е станало ясно след отварянето на ценовите оферти в конкурса на държавната поръчка по проекта, проведен в Агенция “Пътна инфраструктура”. Българо-полският консорциум е предложил най-ниска цена за разработването на проекта – 104 232 лв. без ДДС. Две фирми са били отстранени от участие в конкурса.

Тунелът под Шипка е ключов за България, тъй като ще стане част от Трансевропейския транспортен коридор №9. Той не само ще облекчи пътния трафик, но ще стане и свързващо звено между Дунав мост с магистралите “Тракия” и “Марица”.

Проектът предвижда провеждането на геоложки и хидрогеоложки проучвания, разработка на вентилационна и осветителна система, пътна сигнализация, диспечерски пунк и телефонна връзка, а така също и функционалния и архетектурен облик на входовете в тунела, и изпълнение на всички изисквания по опазване на околната среда.

Приблизителната стойност на строителството е 150 млн. евро. Очаква се финансирането на проекта да стане по втората част на Оперативна програма “Транспорт”. Съществуват обаче опасения, че европейските средства няма да са достатъчни, тъй като голяма част от 600-те милиона евро е предназначена за друг важен инфраструктурен проект – лота през Кресненското дефиле на магистрала “Струма”. Транспортният министър Данаил Папазов е заявил, че ако за тунела под Шипка европейските пари не стигнат, републиканският бюджет ще отдели 90 млн. лв. за реализацията на проекта.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн