Събития в Регионална библиотека „Захарий Княжески” Стара Загора, 17–22 февруари 2014 г.

STZAGORA.NET
На 18 февруари 2014 г. (вторник) в Регионална библиотека „Захарий Княжески” Стара Загора ще гостуват художници, участници в проекта „Дъга”.

Поканени са всички любители на литературата и графичните изкуства на Празник на българския комикс в Регионална библиотека „Захарий Княжески”. Гости на Стара Загора ще бъдат художниците на списание „Дъга” Антон Стайков, Петър Станимиров, Румен Чаушев, Димитър Стоянов – Димо, както и Ивайло Драганов от comicsbistro.net и Ива Груева от списание „Ко-миксер”.

Програмата:
14.00 – 16.00 ч. Детски отдел
Комикс джем с децата от четвъртите класове на старозагорски училища

17.30 ч. Фоайе І етаж Откриване на Първа национална изложба на българския комикс – Стара Загора 2014

18.00 ч. Зала І етаж Представяне на книгата “Кратка история на българския комикс” от Антон Стайков

18.40 ч. Зала І етаж Как се създава комикс? – разказ на Петър Станимиров

В Стара Загора ще бъде представена част от голямата Първа национална изложба на българския комикс, проведена през 2013 година в Съюза на българските художници.

Художниците, създатели на изложбата, ще отговорят на журналистически въпроси от 16.30 до 17.15 ч. в регионалната библиотека.

Събитието е част от програмата за отбелязване 60-годишнината от създаването на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора.
————————–
ЗА ИЗЛОЖБАТА
Комиксът вече е официално признат за изкуство и в България!

Преди десет години никой не би повярвал. Но стереотипите са преодолени. След успешния албум “Над дъгата” и съпътстващата изложба, пътувала в още седем града след София, логично беше да се направи следваща стъпка – Първа Национална изложба на българския комикс.

Най-важната цел на настоящия проект е възраждането на интереса към българския комикс, осъзнаването, че той е важна част от съвременната европейска култура, че отдавна не е комерсиален продукт на книгоиздаването и се нуждае от подкрепа, за да съществува в нашата страна, а че липсата му прави културната среда в нашата страна по-бедна.

Тази изложба ще запознае всички, които се интересуват от литература и графични изкуства, с разнообразието и дълбочината на търсенията на авторите, които работят в тази област.

Показва, че достиженията на българските творци не отстъпват на най-добрите европейски и световни образци.
И най-важното – е полезна за младите хора, които имат специални или професионални интереси, с опита, който тези автори споделят с тях в една непринудена творческа и колегиална атмосфера.

Организаторите учредиха награда на името на известния български художник Александър Денков, която ще бъде връчвана ежегодно за постижения в комикс изкуството.

Отпечатан е внушителен каталог от 130 страници.

Изложбата обхваща всички поколения съвременни български художници на комикси. От доайенът на комикс изкуството Любен Зидаров, който навърши 90 години, до съвсем млади 20-годишни автори. Голяма група художници от средното поколение ще представят легендарното списание “Дъга”.

Застъпени са всички стилове, от класическия комикс до ъндърграунда. Те ще покажат различните лица и разнообразието на българската комикс сцена.

Организатори на “Първа Национална изложба на българския комикс” са секция “Комикс” при СБХ и екипът на “Проектът Дъга”.
————————–
ЗА КНИГАТА „Кратка история на българския комикс”:

Историята на българския комикс е съществена част от културната ни история. В силните си години (1979 – 1992) списанията „Дъга” и „Чуден свят” продават повече от десет милиона копия. Най-добрите български комиксови поредици са създадени от талантливи художници и сценаристи, които разказват вълнуващи истории с продължение за воини и магьосници, детективи и мореплаватели…

В тази книга за първи път се проследява зараждането, хронологията и развитието на деветото изкуство в България от края на XIX до началото на XXI век. С помощта на повече от 700 илюстрации от избрани комикси тя разказва за авторите, техните герои и времето, в което са създадени, за цензурата, издателствата и успешната реализация на някои български художници по света.

ЗА АВТОРА:
Антон Стайков е художник и журналист, който се занимава с история и анализ на комикса в България и по света. Освен изследовател, той е и запален читател, колекционер и популяризатор на български комикси. Темата на докторската му дисертация е „Kомикс и реклама. Поетика и семиотични аспекти”.
—————————
19 февруари 2014 г. (сряда), 11:30 часа, Детски отдел на Регионална библиотека „Захарий Княжески” – открит урок, посветен на живота и дейността на Васил Левски с ученици от IV г клас на СОУ „Васил Левски”

20 февруари 2014 г. (четвъртък), 13:30 часа, зала първи етаж – конкурс за рецитация на стихотворение от старозагорски автори, организиран от Проект „Общество на граждани и поети”

20 февруари 2014 г. (четвъртък), 18:00 часа, зала първи етаж – вечер на Джакомо Пучини – благотворителен концерт-лектория с участието на Елена Баръмова, Иван Кабамитов, Деси Стефанова, Симоне Анджипи, Яница Нешева, Георги Динев, Емилия Джурова, Петър Кунев, Марк Фаулър, Анна Стефанова, Яна Стефанова, ученици от НУМСИ “Христина Морфова”
Сценарий и костюми – Денис Иванов
Мултимедия – Мартин Ранчев
На рояла – Полина Влахова
Вход с билети – 2 лева
По повод 60 години Регионална библиотека “Захарий Княжески” – Стара Загора
Събраните средства ще се използват за обогатяване на фонда в отдел „Изкуство” на библиотеката

22 февруари 2014 г. (събота), 11:00 часа, зала първи етаж – документалният филм-концерт “Портрет на един глас” (DVD 65 мин.) за гениалния оперен артист Борис Христов – запис на предаване на телевизията в Лугано, Италианска Швейцария, състояло се в навечерието на Коледа 1976 г. В едно обширно интервю Борис Христов разказва за своя път на певец, започнал като хорист в хор „Гусла” и други известни хорове в България, за да стигне върховете на световното оперно изкуство. Едновременно с разказа са представени неизвестни или малко известни за широката публика изпълнения на гениалния артист.
Вход с билети – 1 лв.
#gerb

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн