Премиерът, военният министър, висши военни, кметът и областният управител посрещнаха в Стара Загора 15-та рота “Кандахар”

STZAGORA.NET

Строя прие министърът на отбраната Ангел Найденов

Първото приветствено слово произнесе премиерът Пламен Орешарски

431 военнослужещи от 25-ия контингент от Въоръжените сили на Република България се завърнаха в страната, след като приключиха успешно участието си в мисията на НАТО в Афганистан. Днес те бяха посрещнати на централния площад в Стара Загора от министър-председателя Пламен Орешарски, кмета на Стара Загора Живко Тодоров, областния управител Живка Аладжова, военния министър Ангел Найденов, началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, зам.-командващия Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев, командира на Сухопътните войски генерал-майор Нейко Ненов, командира на 2-ра Тунджанска механизирана бригада бриг.ген.Любчо Тодоров и др.

25-ят контингент се състои от щабни офицери, 15-та рота за охрана на летище Кандахар, четири екипа съветници, военнополицейско формирование и медицински екип.

Сред военните има и 16 жени, 7 от тях са в състава на ротата. Давани са ежедневни денонощни дежурства в различни бази и обекти на НАТО, на наблюдателни кули, контролно-прпускателни пунктове, в тактическите и съвместните оперативни центрове. Механизираните и пеши патрули са били над 3500, проверените моторни превозни средства – 13 323, проверените пешеходци – над 33 хиляди. Вършено е непрекъснато обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.

“Изключително се радвам, че мога да посрещна днес 25-ия контингент от Въоръжените сили на България, който успешно завърши мисията си в рамките на операцията на Международните сили за поддържане на мира и сигурноста в Афганистан – каза в приветственото си слово в Стара Загора премиерът Пламен Орешарски. – Бих искал да изразя своята и на кабинета благодарност за професионализма и всеотдайността, с която всички вие – командирите, началниците, офицерите и сержантите, изпълнявахте поставените задачи по време на мисита. В продължение на повече от 6 месеца всеки ден вие защитавахте авторитета на България и на Българската армия. Горди сме с отличните оценки за нашето участие от партньорите ни, от международните институции и организации. България има своя принос в укрепването на мира и сигурността в Афганистан. Утвърдихме се като сериозен, предвидим и желан съюзник в общото семейство на страните, които се борят със заплахата от тероризма и допринасят за стабилността в горещите точки на света. В тази трудна, изпълнена с рискове и предизвикателства мисия, вие, българските военнослужещи, доказахте своя висок професионализъм, морално-волеви достойнства и качества. Гордея се с вас не само като премиер, а и като български гражданин. Пожелавам на всички здраве, късмет, бързо възстановяване и щастие, споделено вече с вашите близки и роднини!”

С приветствия към контингента се обърнаха министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната ген. Симеонов и др.

Кметът Живко Тодоров прие от помощник-националния командир на контингента подп. Тихомир Динчев знамето на Стара Загора, което бе на афганистанска земя заедно с бойците от ротата:


“Радостен съм, че днес в Стара Загора посрещаме вас – бойците и командирите от 15-та рота, завърнали се от участие в операцията на ISAF – обърна се с приветствени думи към тях кметът на Стара Загора Живко Тодоров. – Вярвам, че не ви е било леко по време на 6-месечната мисия на афганистанска земя при изпълнение на задачите по охрана на летище Кандахар – далеч от родния дом, от семействата ви и от Родината. Но съм сигурен, че всеки един от вас е дал най-доброто от себе си, вложил е сили, енергия и доблест в изпълнение на воинските си задължения. Във ваше лице Българската армия има храбри защитници, които пазят добрите традиции и с достойнство и чест изпълняват професионалния си дълг. В личен план искам да ви пожелая да сте живи и здрави, да радвате семействата си, да издигате авторитета и достойнството на България. Радвам се да ви приветствам с “Добре дошли!” на българска, на старозагорска територия!”

В края на официалната церемония по посрещането 15-та рота премина в тържествен марш пред трибуната с официалните лица.

Церемонията по тържественото посрещане наблюдаваха много старозагорци

#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн