Създателите на интернет-платформата “Моята еОбщина” представиха меморандума си за сътрудничество с Общината

STZAGORA.NET

Сдружението с нестопанска цел “Моята еОбщина”, създало едноименната интензивно използвана вече няколко месеца интернет-платформа за онлайн връзка между Община Стара Загора и гражданите, представи днес пред медиите меморандума си за сътрудничество с местната администрация. В брифинга от страна на сдружението участваха управителят му Милка Колдамова (в средата на снимката) и Люба Петкова (вдясно), както и Общественият посредник (Омбудсман) в Стара Загора Павлина Делчева (вляво).

В меморандума е разписано споразумението за съвместна работа с Общината с цел утвърждаване на взаимно уважение, толерантност и равнопоставеност между гражданското общество и Община Стара Загора, популяризиране и утвърждаване на добри практики за диалог и взаимодействие, насърчаване на гражданите към пряко участие за решаване на проблемите на местно ниво, както и в създаването на приоритети за бъдещо развитие на града.

Електронната платформа подпомага Община Стара Загора в събирането, структурирането и анализа на информацията, постъпваща от гражданите. Тя дава възможност на старозагорци да подават въпроси, сигнали и предложения, свързани с работата на Община Стара Загора.

СНЦ “Моята еОбщина” е създало, поддържа електронната услуга с 5-членен екип и я предоставя на Общна Стара Загора и на гражданите на общината напълно безплатно. Осигурява пълна прозрачност в работата на услугата (всеки може да проследи развитието на конкретните теми) и предоставя обобщени резултати, статистика и анализи на постъпилите и публикувани в електронната платформа въпроси, сигнали и предложения.

Община Стара Загора приема въпросите, сигналите и предложенията, отправени към нея чрез електронната платформа и се задължава да им отговаря в нормативно определените срокове, се казва още в меморандума.

Гражданската инициатива е единствена до момента за България. Силен интерес към постъпващите сигнали чрез “Моята еОбщина” са проявили представители на “EVN България”, които също са отбелязали уникалността на направеното.

Бъдещото развитие на електронната платформа предвижда включването на гриф “Обещано” и “Изпълнено” към отделните сигнали. По предложение на кмета Живко Тодоров ще се добави и възможността за обратна връзка с въпроси, с които и той, както и други представители на администрацията, да се обръщат към старозагорци.

При подаването на запитвания и сигнали гражданите да не включват в текста свои лични си данни като ЕГН и др., предупреди Омбудсманът Павлина Делчева. Ако такива все пак бъдат подадени, каквито случаи има, макар и единични, сигналът се връща на подателя за изчистването на данните преди повторното му изпращане и публикуване. Общественият посредник активира и насочва поставените въпроси към съответните отговорни лица от местната администрация.

Електронната връзка между членовете на гражданското общество и Общината придобива все по-голяма тежест, използва се от все повече старозагорци, отчете екипът на платформата.

До момента тя е посетена 10 546 пъти от 5033 отделни посетители, които са прегледали 59 352 страници. Всеки потребител е отварял средно по 6 страници. Средната продължителност на отделното посещение е 4 минути и половина, което е добър показател за проявения интерес. Направени са 274 публикации на въпроси и мнения, от които са приключени 217.

Електронната платформа е посещавана от различни страни – България, Германия, САЩ, Англия и др. 77% от посетителите в нея са в активна възраст от 18 до 44 г.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн