В гълъбовското село Априлово по традиция ще отпразнуват Трифон Зарезан

STZAGORA.NET

Членовете на клуб „Св. Трифон Зарезан” в село Априлово и техните гости ще отпразнуват Трифонов ден и 13-годишнината от създаването на клуба.

Николай Филипов в качеството си на домакин и председател на клуба, както и кметът на с. Априлово – Иван Желязков, ще посрещат от сутринта гости за празника под ритмите на народна музика от оркестър „Пловдив”.

Поканени са всички членове на клуба, които наброяват повече от 80, ръководството на община Гълъбово, общински съветници, ръководители на предприятия от региона и др.

Началото на празника ще бъде дадено с музикален съпровод от оркестъра и хоро към лозето на местни стопани, за да се извърши обичаят „Зарязване на лозата”.

По-късно ще бъде избран тазгодишният „Цар на лозята”, който ще положи официална клетва, а миналогодишният ще му предаде короната и ще го короняса с венец от лозови клонки, като му пожелае успешно царуване през новият земеделски сезон.

Някои от изявените винопроизводители в региона и членове на априловския клуб „Св. Трифон Зарезан” ще представят най- доброто от своето производство – селекция от червени и бели вина в своеобразен конкурс. Кодираните бутилки с пробите от вината ще бъдат предоставени на жури, което ще извърши дегустация и оценка, за да избере най-добрите вина по цвят, аромат и вкус.

Тържеството обикновено продължава през целия ден с изпълнение на различни ритуали в чест на Свети Трифон и празнична програма, за да има берекет и добро вино.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн