Домът-паметник на Бузлуджа – включен в европейски културен маршрут на тоталитарната архитектура

STZAGORA.NET

Домът-паметник на БКП на връх Бузлуджа, паметникът на Съветската армия в София, резиденция “Бояна”, НДК, монументът “Знаме на мира” и три обекта от Димитровград – центърът, ж.к “Трети март” и паметникът на поета Пеньо Пенев са включени в новия европейски културен маршрут на тоталитарната архитектура, съобщи КРОСС. България е една от 11-те европейски страни в маршрута.

Българските архитектурни паметници, които често събират негативни и дори иронични коментари в страната, вече не веднъж са попадали в световни класации на забележителности. Издателството “Lonely planet”, например, миналото лято включи т. нар. “Летяща чиния” на Бузлуджа сред 40-те най-необичайни туристически преживявания между Лондон и Сидни. Група британски графити автори пък се вдъхновиха от същия паметник и го увековечиха във видео като част от обиколката си по необичайни места на планетата.

Инициативата е част от международния проект “Атриум”, изследвал още 71 обекта в Италия, Словения, Унгария, Словакия, Румъния, Гърция, Хърватия, Сърбия, Албания и Босна и Херцеговина. В България партньор е Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКH).

Експертите отбелязват, че тоталитарна архитектура е запазена не само в страните от бившия Източен блок, в които споменът за диктаторските режими е най-пресен, но има и постройки от Италия и Гърция, напомнящи за времената на фашизма и военната хунта. Между обектите са административната сграда на пристанището в Солун, гарата в Гьор, Унгария, Двореца на културата в Тирана, църквата Дева Мария от Фатима в Лабин, Хърватия и други десетки обекти.

Целите на проекта, който започна да се осъществява преди три години, са да проучи архитектурното наследство, оставено от тоталитарните режими от 20-ти век и да потърси начини да ги превърне в ресурс за развитие на културния туризъм. Проектът включва научни изследвания, изготвяне на документация, икономически проучвания и съставяне на специализирано досие на тематичен европейски културен маршрут.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн