Областният управител Живка Аладжова проведе работна среща с кметовете на общини от региона

STZAGORA.NET

„Политиката, която води правителството, е ориентирана към създаване на работни места и подобряване на жизнената среда на хората. Чрез публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” ще се финансират проекти, насочени към постигане на икономически растеж, устойчиво развитие на регионите, повишаване конкурентоспособността на икономиката и създаване на възможност за генериране на заетост и доходи. Ще отстоявам всеки проект в област Стара Загора!”.

Това каза областният управител Живка Аладжова на проведената днес работна среща с кметовете на общини от региона. Тя запозна градоначалниците с постановлението на Министерския съвет от 15 януари, според което в Държавния бюджет за 2014 г. е заложена публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” с бюджет 500 милиона лева.

По програмата могат да се финансират проекти и програми от секторите ВиК, управление на отпадъци и други свързани с околната среда дейности, транспортна инфраструктура, социална и културна инфраструктура, както и сектори, подкрепящи социално-икономическото развитие. По тази програма с предимство ще се ползват проектите и програмите с регионално или национално въздействие, които не могат да се възползват от други източници на финансиране, като например средства от европейски и международни донори.

Набирането и номинирането на конкретни програми/проекти с регионално и местно значение се извършва от областните управители въз основа на предложения от органите за местно самоуправление и местната власт в съответната област. Те предлагат проектите и програмите за оценка, приоритизиране и подбор на Междуведомствения съвет. Проектите/програмите се предлагат във вид на проектно предложение с попълване на апликационна форма.

Областните управители следят за изпълнението на одобрените от Министерския съвет проекти/програми и докладват тримесечно на Междуведомствения съвет.

Това е първата от 20 години насам публична инвестиционна програма за страната ни.

На работната среща присъстваха кметовете на всички общини в област Стара Загора. Те изказаха своята удовлетвореност от възможността да реализират проекти по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите”.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн