В Шейново и Шипка отбелязаха 136 години от боевете за Освобождението на България

STZAGORA.NET


На слънчевия и топъл 9 януари 2014 г. се навършват 136 години от решителните за изхода на Руско-турската Освободителна война боеве при Шейново и град Шипка. Тази дата бе почетена от жителите на двете населени места в община Казанлък.

Пред Паметника на победата край с. Шейново слово за историческите събития произнесе директорът на ИМ „Искра“ Момчил Маринов, а за значението на боевете за крайния изход на Руско-турската Освободителна война и техния ек през следващите 136 години от този ден до днес, говори кметът на Шейново Николай Терзиев. Вокална група от селото създаде празнично настроение. Цветя и венци, поднесени от председателя на ОбС-Казанлък, Николай Златанов, секретаря на Община Казанлък Ваня Иванова, кметство Шейново, Съюза на ветераните от войните, патриотични организации и дружества и от ученици от ОУ „Петър Берон“ украсиха с признателност и поклон паметника на загиналите в епичните боеве за Свободата. На церемонията присъстваха народният представител от ГЕРБ Аксения Тилева, представители на културни институти, родолюбиви граждани.

В Шипка камбанен звън от храм „Рождество Христово“ при Шипченския манастир възвести деня на победата над турската армия. След кратко слово за събитията, разиграли се преди 136 години в полето между Шипка и Шейново, бе отслужена заупокойна молитва в криптата на храма. Върху костниците на загиналите руски воини и български опълченци председателят на ОбС-Казанлък Николай Златанов, секретарят на Община Казанлък Ваня Иванова и кметът на град Шипка Стоян Иванов положиха цветя на признателност.
#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн