Две коледни събития в Стара Загора: Протест и премахнати стари тополи

STZAGORA.NET


Две бяха събитията днес, които привлякоха погледите и вниманието на коледуващите старозагорци – протестът в центъра на града, солидарен с този в столицата, и премахнати стари тополи в района на езеро “Загорка”.

Тополите, десетина на брой, са отсечени по искане и за сметка на единия от двамата концесионери на езерото и площта около него – спортният клуб по риболов (другият е спортният клуб по корабомоделизъм). Мотив – прецедентът с падналите по-рано през годината тополи върху алеята край реката, които застрашиха безопасността на минувачите.

Галя Караджова

“Тези тополи бяха твърде високи, със слаби или направо изгнили стъбла, и е непредсказуемо кога някоя от тях отново щеше да падне” – коментира за stzagora.net главният озеленител на Общината Галя Караджова. Според нея концесионерът се е нагърбил с непосилна задача, като е ангажирал хора и като е поел отсичането, окастрянето и изнасянето на тежките трупи.

“Много градове пострадаха от паднали тополи. Загинаха хора, включително деца. Безумие е, че този дървесен вид е бил допуснат преди години в Стара Загора. Намаляваме им короните, но те много бързо израстват отново и пак стават опасни. Тополата не е декоративна, а промишлена култура с мека и нискокачествена дървесина. Сече се за добив, когато стане на 20 години. А старозагорските са много по-стари. Много от тях, като тези край “Загорка”, са толкова високи, че няма вишка, която да ги окастри. Проблемът се усложнява и от това, че на много места в града вече има саморасли тополи – до Държавния архив, срещу Бешбунар, до пивоварната “Загорка” и т.н.” – допълни Галя Караджова.

На протеста срещу правителството на Пламен Орешарски от 15 часа следобед се събраха стотина човека с няколко ръчно написани плаката. От обществените личности край “Феникса” се забелязваше ексдепутатът земеделец Моньо Христов. Част от студентите бяха същите, които протестираха и през февруари срещу високите цени на тока. Хубав голдън ретривър отбиваше политическата си повинност с надпис “Оставка” на гърба, а събитието се озвучаваше с 3-4 яко надувани съдийски свирки. Както и на предишни протести, се различаваха две основни групи – на същинските протестиращи в центъра и на кибиците по-отстрани, които гледаха какво ще стане.





#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн