Бюджетът на Община Казанлък за 2014 г. – бюджет на разумните възможности

STZAGORA.NET
В Казанлък се проведе обществено обсъждане на проектобюджета и инвестиционната програма на Общината за 2014 г.

Кметът Казанлък Галина Стоянова представи бюджетната рамка, основните приоритети и акценти, залегнали в най-важния финансов документ на Общината за следващата година.

Общинският бюджет за 2014 г. е в размер на 36 800 873 лв., в това число за делегираните държавни дейности 21 551 793 лв. и за местни дейности 15 249 080 лв. За дофинансиране на делегираните държавни дейности е предвиден ресурс от 817 478 лв. Макрорамката на проектобюджета е завишена с 621 695 лв. спрямо първоначалния план за 2013 г., което е в резултат на допълнителни средства в делегираните държавни дейности като здравеопазване, образование и социални дейности по увеличени Единни разходни стандарти.

Галина Стоянова подчерта, че 2014 г. е последната от първия програмен период с европейско финансиране. Община Казанлък приключва проекти по оперативните програми на ЕС, които изискват собствено финансиране в размер на 2 093 723 лв., а проектите, по които работи Община Казанлък, са на обща стойност близо 79 млн. лв. Кметът акцентира върху факта, че проектобюджетът за 2014 г. е разработен въз основа на разумно залагане на приходи и разходи.

Основните цели, които си поставя общинският бюджет ’2014, са осигуряване на ресурс, включително и кредитен, за мостово финансиране и съфинансиране за спечелените проекти, които приключват през следващата година. Втората цел е продължаване строителната програма на Общината и асфалтирането на улици в града и населените места. Третата цел е намаление на просрочените задължения чрез ефективно управление на ограничения финансов ресурс. Кметът посочи, че за 2013 г. ще бъдат разплатени общо 1 620 412 лв. по наследените задължения.

Относно асфалтирането на улици и пътища – през 2012 г. са асфалтирани 80 286 кв.м улици в града, в населените места и 4-класната пътна мрежа, през 2013 г. – 86 794 кв. За 2014 г. заложената квадратура за полагане на асфалт върху уличната мрежа е намалена, тъй като голяма част от улиците и пътищата са ремонтирани и асфалтирани. Общинското ръководство е поставило акцентът в инфраструктурните дейности през следващата година да бъде приключването на важни проекти с европейско финансиране, обновяване на централното градско пространство – т.нар. „дупка“ в самия център на Казанлък, строителство и облагородяване на 3-та входа на града.

В бюджета са предвидени средства за отчуждаване на имоти в кв. „Кулата“ и „Крайречен“, в които през тази година бе направен първият етап от изграждане на ВиК-мрежата. Проектът за довършване на водопроводната и канализационна система в двата квартала вече е подаден в ПУДООС и през януари се очаква да бъде одобрен. Това означава, че ВиК-мрежата там ще бъде доизградена със 100% външно финансиране.

Кметът Галина Стоянова не спести информацията, че по първия етап на водния проект на Община Казанлък в кв. „Христо Ботев“, реализиран в предходния мандат, на Общината са наложени 2 санкции от одитните органи, които възлизат на 806 хил. лв. Този проект ни излезе твърде скъп, подчерта кметът Стоянова, но обясни, че и двете санкции се обжалват от настоящото общинско ръководство.

По отношение казуса с „Тракия трейд“ и предявения иск от страна на фирмата към Общината в размер на над 3,5 млн. лв. за т.нар. втора „дупка“ в Казанлък – на мястото на бившата Инфекциозна болница, Община Казанлък също си търси правата. По нейно искане е заведено досъдебно производство към длъжностните лица от Общинска администрация, допуснали провеждането на конкурс, който ощетява Общината.

По-големите проекти, върху изпълнението на които ще се акцентира през 2014 г., са Интегрираният воден проект, Етап 2 – за реконструкция на Градската пречиствателна станция край с. Овощник, Изграждането на три Центъра за настаняване от семеен тип и едно Защитено жилище, проектът „Подобряване на физическата и жизнената среда на градския център“, туристическият проект „Долината на розите и тракийските царе“, социални и образователни проекти, внедряване на мерки за енергийна ефективност в МБАЛ „Д-р Хр. Стамболски“, проектът за изграждане на ВиК в гр. Крън, проектът „Подкрепа за следващия програмен период“, който касае 35 обекта в обособените три зони в града, съгласно ИПГВР, и редица други. Проект, който ще стартира в началото на 2014 г., за довършване ремонта и обновяването на Младежкия дом е по проект „Красива България“.

В Инвестиционната програма са заложени ремонт и асфалтиране на улици, след подмяна на водопроводната система от „ВиК“ ЕООД в града и населените места, както и други инфраструктурни дейности като ремонт на обекти с обществено значение, въвеждане на мерки за енергийна ефективност в детски заведения и социални домове и други.

Направените предложения по време на последвалата дискусия, са протоколирани и ще бъдат внесени заедно с проектобюджета на Община Казанлък за разглеждане от Общинския съвет.

Кметът Галина Стоянова подчерта в заключение, че приходите в общинския бюджет, независимо дали идват директно от местните данъци и такси или като държавна субсидия, са средства от данъкоплатците, затова Община Казанлък разходва всяка стотинка от тях по предназначение.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн