Община Стара Загора е в много добро финансово състояние, съобщи кметът Живко Тодоров на специална пресконференция

STZAGORA.NET

За да няма спекулации като случилите се през последните дни по това, как Община Стара Загора управлява своите финанси, кметът Живко Тодоров изнесе днес заедно с председателя на Общинския съвет Емил Христов и главния финансист Цанка Ганева информация за финансовото състояние на институцията.

В началото на мандата си сегашната администрация е заварила кредит, взет в предходните години, в размер на 5,6 млн. лв. През цялото време досега той е връщан, като днес от него са останали 2,4 млн. лв. След 1 януари 2014 г. ще бъдат разплатени още 1,2 млн. лв., което означава, че за последната година от мандата ще останат за разплащане последните 1,2 млн. лв. от този кредит.

Извън наследения, който се връща, Община Стара Загора има реално взети два нови кредита:

1. 960 хил. лв. за съфинансиране 50:50 на проектите, спечелени по фонд “Козлодуй”. Започнато е неговото погасяване, като остатъкът му в момента е 918 хил.лв. Той трябва да бъде погасен до края на август 2018 г., като плащанията на година са около 200 хил.лв. Този кредит освен че не натоварва бюджета, е свързан и с икономия на средства – санираните по проектите сгради харчат по-малко пари за отопление.

2. Кредит за реконструкцията на Централния пазар в Стара Загора по програма JESSICA в размер на 2,66 млн. лв. Той ще се изплаща до 2025 г. по 305 хил. лв. годишно. За изплащането на този заем се използват по-малко от половината от приходите от наеми, т.е. има пълно покриване на разходната част с приходната в бюджета.

Така че няма харчене на средства по кредити, вземани “безразборно и хаотично”, увери кметът.

Във връзка с изпълнението на европейските проекти, които печели, Община Стара Загора взема оборотен ресурс от специализирания за целта фонд ФЛАГ. Това става след одобрение от Общинския съвет по всеки отделен случай. Впоследствие, когато проектите бъдат разплатени от Управляващия орган на съответния проек, тези средства се възстановяват във фонд ФЛАГ.

“Имаме воден проект за 40 млн. лв., транспортен за 30 млн. лв. и Регионално депо за 50 млн. лв. Общата им сума е 120 млн. лв. Няма община в България, която да може да изпълнява такива големи проекти със собствени средства. Затова преди доста години е създаден фонд ФЛАГ от предходни правителства. Той е с добра цел, защото дава възможност на общините да изпълняват проекти, които иначе не биха били въобще по възможностите им, поясни кметът. В момента от ФЛАГ Община Стара Загора за разплащания с фирмите-изпълнители има взети 2,6 млн. лв. по културния проект (форумът на Августа Траяна и Античната улица), Интегрирания план за градско възстановяване и развитие и центровете за настаняване от семеен тип. В момента се очаква на Общината да й бъдат възстановени средствата по културния проект. До два месеца се чакат и парите по центровете за настаняване. По Интегрирания план в момента тече отчитането на проекта.

Кметът припомни и това, че Общината е трябвало да плати и санкции по предходни проекти, направени преди началото на текущия мандат.

Сумирано, всичко това означава, че Общината сега е в много по-добро финансово състояние от това, което е заварено.

“В това отношене старозагорци могат да бъдат спокойни. Не е нормално обаче да се правят непремерени и непочиващи на факти изказвания от общински съветници – каза Живко Тодоров. – Защото това удря върху имиджа на Общината и разколебава партньорите й.”

Годината ще приключи с излишък от изпълнението на бюджета, съобщи още кметът. Община Стара Загора се намира в добро финансово състояние, разплаща се редовно с бизнеса, с фирмите, с всичките си партньори. Нямаме нито едно забавено или неразплатено към момента задължение”, обобщи кметът.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн