Рускините в България празнуват: От днес могат да придобиват българско гражданство, без да се отказват от руското

STZAGORA.NET
Рускините и представителите на други националности, живеещи в България по силата на сключен брак с български граждани и притежаващи документ за постоянно пребиваване, имат повод за радост. От днес те вече могат да получават българско гражданство, без от тях да се изисква да се отказват от гражданство в страната, от която идват. Това означава, че ще могат да пътуват в страните от Европейския съюз без виза, само с лична карта, което е достъпно за всички български граждани. Отсега нататък те ще имат правото и да гласуват по време на избори у нас.

Това се случва по силата на обнародвания в днешния брой на Държавен вестник Указ № 249 на държавния глава Росен Плевнелиев, с който влизат в сила измененията в Закона за чужденците в Република България. Законът с въпросните изменения бе приет от 42-то Народно събрание на 24 октомври 2013 г. и повторно приет на 10 декември 2013 г.

В досегашния чл.12 на Закона за българското гражданство се създава нова алинея 2, която гласи следното:

“Не се изисква освобождаване от досегашното им гражданство за:
1. лица – съпрузи на български граждани;
2. граждани на държава – членка на Европейския съюз, на държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария;
3. граждани на държави, с които Република България има сключени договори, с които се установява взаимност.“

Приетите изменения регламентират и получаването на право за постоянно пребиваване в България и на чужди граждани, инвестирали в български банкови институции определени парични средства.
#

бутони към социални мрежи

2 коментари on “Рускините в България празнуват: От днес могат да придобиват българско гражданство, без да се отказват от руското”

  • Анонимен wrote on 15 юни, 2014, 20:13

    это здорово

  • Marina Dimitrova wrote on 13 февруари, 2015, 22:22

    Da se nadqvame


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн