Бареков откри офис на “България без цензура” в Стара Загора, заяви подкрепа за успешните кметове на ГЕРБ

STZAGORA.NET

Лидерът на Гражданско движение “България без цензура” Николай Бареков дойде днес в Стара Загора за освещаването на офиса на местната структура. Синият павилион е поставен в непосредствена близост до Универсалния магазин и ще остане на това място 6 месеца – до изборите за Европарламент. Наемът, който впусналият се в политиката доскорошен телевизионер плаща на Община Стара Загора, е по 1000 лв. месечно, а общата издръжка на офиса ще е двойно по-голяма, съобщи самият Бареков на събралите се по повод събитието репортери на централни и местни медии.

Бареков не скри, че при създаването на структури на “България без цензура” ще се опира на местната власт. “Всички кметове, избрани от партия ГЕРБ, могат да се чувстват под нашата гражданска и политическа протекция, ако не срещнат разбиране от сегашното правителство. Добре би било и премиерът Орешарски да им даде рамо, а и да бъде партньор на успешните кметове, които се харесват от хората в градовете си, като Живко Тодоров в Стара Загора, Митко Николов в Бургас и др. Сред тях има и малки, и големи кметове, част от тях са до известна степен депресирани заради кампанията, която се води срещу ГЕРБ. Но това, което казах вчера на кмета на Поморие, а днес ще кажа и на кмета на Стара Загора е, че ние водим кампания в някакъв смисъл, но тя е персонално срещу няколкото одиозни фигури в ГЕРБ и срещу Меглена Кунева. Но спрямо ГЕРБ нямаме кампания. А спрямо кметовете на ГЕРБ кампанията ни е изцяло позитивна, в тяхна подкрепа. Ние нямаме желание да ги скарваме с тяхната партия. Те принадлежат на своите градове. Но да се срамуват от това, че са били избрани от ГЕРБ, за мен е недопустимо, защото на места и това се иска от тях – едва ли не публично да се откажат, че са избрани от ГЕРБ. Вероятно голяма част от тях ще се кандидатират като независими на следващите избори, което е логично и нормално”, каза той. (Позицията на кмета на Стара Загора Живко Тодоров по изразената подкрепа – кликнете тук.)

В предварителен разговор с управата на Стара Загора вече е станало дума какви големи проекти на местна почва би могло да подкрепи движението на Бареков. Той уточни, че това може да е бъдещият голям спортен комплекс със зала в Стара Загора. “Вече има една голяма зала в София, съвсем скоро ще има друга в Пловдив, и по оста на магистрала “Тракия” би било логично следващите две да са в Стара Загора и Бургас и в тях да се води подготовка на национални гарнитури от различните спортове. Мисля, че Стара Загора заслужава не по-малко от Пловдив, София и Варна да гледа мачове от Световната лига по волейбол, големи баскетболни срещи или големи турнири по художествена гимнастика”, каза Бареков.

Борбата на старозагорци за запазването на Музея на религиите може, по думите му, да се изведе до успех само с натиск. “Всяко нещо в България се случва под натиск, за съжаление. Ако ние например не се бяхме намесили, в Дивотино нямаше да има средства за падналите покриви на хората. След първата ни намеса – половин милион. След втората ни намеса сме на ръба да спечелим още два милиона за тези хора. Относно Музея на религиите – не мога да разбера защо ДПС си позволи в първия момент да влезе в този капан, който според мен е заложен от Касим Дал. Мисля, че около него се мътеше внасянето на този законопроект още в предишното Народно събрание. Призовавам Главното мюфтийство към известна доза смирение, защото насила и напук да искаш да вземеш един музей и да го превърнеш в действащ храм, когато хората не искат, и да всяваш религиозно и етническо напрежение в големи български градове или в градове с историческа стойност като Карлово, не е просто проява на лош вкус. Явно тези хора не осъзнават, че това не е въпрос на толерантност, а на историческа памет. Хората си искат музея и той трябва да остане музей. Не може да го превръщаш в действаща джамия.”

Относно целите, които си поставя “България без цензура”, Бареков обясни следното: “Ние сме движение на бедните, на онеправданите, на пенсионерите, на възрастните, хора, на майките и децата, на ромите – всички, които днес живеят трудно. Това са 80% от българския народ. Искаме всички те да заживеят достойно и да не се срамуват, че са българи. Що се отнася до деленето на хората на сини и червени – за нас всички са наши братя – българи, евреи, турци или роми. По-добре да сме различни и да се обичаме, отколкото да сме еднакви и да се мразим. Ние сме в центъра, за да заменим “Атака” и ДПС. Защото е абсолютно нелепо балансьор в парламента да бъдат партии като тях, изградени по някаква форма на етнически принцип. Приемаме, че ДПС е либерална формация и стои в центъра, но казваме, че вече няма да им бъде комфортно. Ние ще бъдем новият балансьор в следващия парламент, ако имаме малък брой депутати и не стигнем бройката, която сме си поставили – около 100. Но това, че ще бъдем баласьор, означава, че следващото правителство ще работи и ще взема решения, които са ориентирани към хората, към народа. Във всеки случай ще наберем достатъчен брой гласове, за да бъдем незаобиколим фактор в политиката.”

На 21 декември “България без цензура” се събира във Велико Търново, за да формира инициативния комитет, с който ще бъде учредена едноименната партия. За целта ще бъде използван семинар на движението, на който ще дойдат 300-400 човека от цяла България. Част от тях ще влязат в инициативния комитет.

“Най-вероятната дата за основаването на нашата партия ще бъде около 20-25 януари в София, за да имаме възможност в рамките на 2-3 месеца да получим регистрация от съда и да отидем регистрирани на европейските избори. Преговаряме и за коалиция. ВМРО са наши партньори, с които ние работим и вероятно ще се стигне до изграждането на съюз за изборите за Европарламент. Другият коалиционен партньор, който е желан от нас, с който преговаряме и ние също сме желани от тях, е Земеделският народен съюз с председател г-н Румен Йончев, понастоящем депутат в парламента. Това са центристки партии, стари партии, а ние като млада партия искаме около нас да има присъствие на стари, консервативни институции, за да не правим глупости. Кунева, Костов и Борисов се провалиха затова, защото сутринта се събуждат с една идея в главата, до обяд са я предложили, вечерта са се отказали. А в един такъв консервативен съюз, поставен в центъра, ние трудно ще можем да вземаме лековати решения. Преговаряме и с още няколко пак стари формации, някои от които стоят в център-дясно. Новините за това, как протичат преговорите, ще бъдат изнасяни своевременно. От гражданските движения наши партньори за европейските избори със сигурност ще бъдат “Граждански контрол” на Ангел Славчев, като негово решение ще бъде дали той ще влезе и в партията – лично аз го каня, смятам, че Ангел Славчев е достон човек, също така Гражданско движение “Сила”, което е с нас като партньор и също ще вземат решение каква част от тях да се включат в партията. Ето аз, например, включвайки се в партията, ще продължа да си стоя в гражданското движение”, съобщи още Бареков.

За себе си Николай Бареков уточни, че е на 42 години, от 20 години е журналист, а последните 5 години е в реалния бизнес. В момента Гражданско сдружение “България без цензура” се финансира с негови лични средства. “Проблемът е, че като стане партия, т.е. прерасне в юридическо лице, ще трябва да се финансира от дарения, а аз вече като физическо лице няма да мога да дарявам от личните си средства повече от 1000 лв. на моята партия, което е недостатъчно. Законът е такъв, но за мен законът за партиите и финансирането им озаконява корупцията в България. Защото големият, едрият бизнес, плаща на всяка една партия, но това никъде го няма по документи.”

Екипът на “България без цензура” в Стара Загора се събира в момента. “Току-що дойдоха при нас общинските съветници на НДСВ от Казанлък, те се присъединяват към нашия проект. Представиха ми се момчетата, сериозни хора са. Също ще имаме представители от Мъглиж – действащи членове на Общинския съвет”, каза Бареков. Хората от НДСВ (техният представител Стефан Кенов е вляво на последната снимка) уточниха, че към “България без цензура” ще премине цялата нова структура от млади хора на НДСВ, която се е формирала след оттеглянето от политиката на областния лидер Данчо Данев. По изграждането на организацията на “България без цензура” в Стара Загора ежедневно ще работи икономистката Мариана Христова (вдясно на последната снимка), която идва от бизнеса.
#

социални мрежи

1 коментар on “Бареков откри офис на “България без цензура” в Стара Загора, заяви подкрепа за успешните кметове на ГЕРБ”

  • slavataner wrote on 14 декември, 2013, 18:58

    От чалгата скача в телевизията, а сега в политиката, но не политик, а политикан. Не е далеч времето, когато ще гръмне поредният сив балон.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн