Живко Тодоров: Община Стара Загора е много по-напред от Бургас и Варна в икономическо развитие

STZAGORA.NET
Агенция „Фокус” разговаря с кмета на община Стара Загора Живко Тодоров

Фокус: Г-н Тодоров, според данните на Института за пазарна икономика област Стара Загора настига развитите области Бургас, Варна и Пловдив. По какъв начин община Стара Загора успява да постигне такива показатели?
Живко Тодоров:
Стара Загора не само настига тези области, но е много по-напред от Бургас и Варна в икономическо развитие. За това в голяма степен е оказал влияние бизнесът, който се развива доста добре на територията на Стара Загора. Макар сме в криза, бизнесът в Стара Загора върви много по-добре отколкото в други региони от страната. Смятам, че след София най-добрият град за живеене е Стара Загора. Що се отнася за бизнеса – той е развит в много различни посоки. В сферата на енергетиката той дава доста голям потенциал на града, но има и доста други предприятия, които помагат за това, безработицата в Стара Загора да се намалява и хората да имат по-високи доходи.

Фокус: По какви програми и проекти работи община Стара Загора, за да намали нивото на безработицата?
Живко Тодоров: Община Стара Загора работи по много проекти, оперативни програми, като имаме проекти на стойност около 200 милиона лева, които се изпълняват в момента. Разкрити са хиляди работни места благодарение на работата по тези проекти, защото в момента по ремонтите на улиците, по канализациите в града, онкодиспансера, културния проект, центрове за настаняване от семеен тип, депо, което предстои да се изгради, както и инвестиционната програма на общината. Всички мерки, които са предприети по програмата за развитие на човешките ресурси и от които общината се възползва, имаме създадени хиляди работни места на територията на община Стара Загора. Това много ни радва, защото ако ги нямаше тези проекти, щяхме да имаме много граждани без препитание, те щяха да са на борсата и да търсят социално подпомагане и нямаше да могат да изплащат данъците си. Благодарение на тези проекти повече хора се чувстват пълноценни граждани. По поддържането на улиците на Стара Загора (алфалтиране и ремонтиране на тротоари) работят над 300 души по европейски проект за рехабилитация на две големи градски улици. Нивото на безработицата в Стара Загора е доста по-ниско, отколкото това в община Чирпан, Раднево, Казанлък и други. Стара Загора има добър човешки потенциал и добра заетост, за което доста помага енергийният комплекс: ТЕЦ 2, „Мини Марица – Изток”. Само в „Мини Марица – Изток” са ангажирани близо 7 000 души, както и в частните ТЕЦ-ове работят хиляди. Това е основният работодател на територията на област Стара Загора. Тук заплатите не са никак ниски – в ТЕЦ 2 заплатата е около 1900 лева, в „Мини Марица – Изток” – 1500 – 1600 лева. Тази заплата е много над средната за страната.

Фокус: По какъв начин се е отразило изграждането на магистрала „Тракия” върху развитието на общината?
Живко Тодоров: Положително се отразява изградената магистрала – това даде една по-бърза комуникация с Бургас, със съседните градове като Ямбол, Сливен; вече се пътува много по-удобно и бързо. Фирмите, които работят в Стара Загора могат много по-лесно да изпълняват бизнеса си. Магистралата дава много възможности на бизнеса в Стара Загора, тъй като вече стратегическото местоположение на града е в час и половина от Бургас, малко повече като време – за София. Връзката с Турция е наблизо, както и със Северна България след като бъде завършен тунелът по Шипка. Затова има инвестиционен интерес към града, защото от тук може лесно да се стигне до всяка точка, както и има възможност да се развият логистични центрове в Стара Загора. Конкретен интерес към момента има от няколко фирми, въпреки финансовата обстановка в държавата, която не е много добра. Всеки един инвеститор търси стабилност и сигурност. На територията на Стара Загора основно се инвестира в логистични бази, складове, от които да се транспортира стока.

Фокус: Какви дейности извършва община Стара Загора като подготовка за зимния период?
Живко Тодоров: Наскоро направихме инспекция на снегопочистващата техника, има осигурени снегорини и други специализирани машини. Освен това имаме подготвени служители и са назначени на работа към общината и по различни програми в съответните моменти ще се включат в почистването на града. Има осигурени препарати за топене на снега, като тази зима пясък няма да се използва с цел намаляване на запрашване, което се получава след зимния период. Като подготовка за зимата доста ремонти са направени по пътната мрежа в града и в момента се работи в това отношение – завършваме две големи улици „Христо Ботев” и „Ген. Столетов”. Отделно се засаждат и дървета, някои от тях се премахват, където се оформят джобове на спирки. Веднага на тези места се засаждат нови дръвчета – по този начин се обновяват зелените насаждения в града.

Фокус: На какъв етап са дейностите по проекта за Интегриран градски транспорт?
Живко Тодоров: В момента вървят процедурите за тролейбусите – ще имаме класиране съвсем скоро, контактната мрежа на тролейбусите – процедурата е пред приключване. За токоизправителните станции, които ще бъдат обновени. От там насетне остават велоалеите, които ще бъдат приключени като процедури до края на годината и през следващата ще бъдат изградени.

Фокус: Има ли недостиг на места в детските градини в Стара Загора?
Живко Тодоров: Да, има недостиг на места в детските градини в централната част на града. В определени райони на центъра на Стара Загора има недостиг на места, затова в момента сторим една детска градина на територията на бивша вечерна гимназия. По този начин ще можем да задоволим около 100 деца, както техните родители.

Фокус: Във връзка с бежанската криза в България – в Стара Загора има ли подходяща военна база, в която да бъдат настанени бежанци? Ако да, възможни ли са протестни действия от страна на старозагорци?
 Живко Тодоров: Не, няма подходяща военна база и се радвам, че няма решение за настаняване на бежанци около Стара Загора. Тук се намират много обекти от национално значение: комплекса „Мини Марица-изток”, заводът „Арсенал”, в който се произвежда военна продукция, полигон „Змейово”. При евентуално настаняване на бежанци тези обекти могат да бъдат застрашени от нечии недобросъвестни действия. Но пък не смятам, че ще има протести от страна на жителите на Стара Загора, ако все пак бъде настанена някаква група от бежанци. Смятам, че държава пое достатъчно от бежанската вълна и настани достатъчно от тях. В крайна сметка някой трябва да плати за издържането им – българските данъкоплатци имат твърде ниски възможности, да не говорим, че едва свързват двата края – а какво ще стане, ако ще трябва да се грижат за бежанци. Европейската солидарност не означава само държавите, които имат проблеми да бъдат солидарни с това, които трябва да бъде решено като проблем. По-скоро трябва всички заедно да ги решават, а не виждам от другите държави-членки на Европейски съюз действия в тази посока. Въпросът със справянето на бежанската криза в България трябва да се постави на европейско ниво и да има помощ, която да се предостави за страната ни.

Инна ПОГЛУБКО
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн