В ход е проектът за енергийно обновяване на домовете в страната. Стара Загора е в златната средас 15 заявления

STZAGORA.NET
Към края на месец ноември подадените заявления за интерес и подкрепа са 377 от 34 града. Само в 2 града няма подадени заявления – Ловеч и Силистра. Общо по райони заявленията за интерес и подкрепа са следните:

В Министерството на регионалното развитие са внесени за оценка общо 286 заявления за интерес и подкрепа, останалите са в процес на коригиране и допълване от страна на собствениците с помощта на проектните мениджъри. Одобрени към момента са 198 сгради, на които проектните мениджъри изготвят индикативни бюджети за обновяване. Отхвърлените сгради са твърде малко в сравнение с общия брой подадени заявления – само 19. Девет заявления са върнати за коригиране.

Общият брой на подадените заявления за финансова помощ и изпълнение на обновяване за енергийна ефективност е 33, а сключените споразумения за финансова помощ са 24, първите от които са за сгради в София, Русе, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Монтана, Кърджали, Смолян и Хасково. Останалите заявления за финансова помощ са в процес на оценка или на подписване.

От 28 ноември 2013 г. са изменени условията по проекта, като собствениците на стопански обекти вече ще получават безвъзмездна помощ в размер на 75% за обновяването на притежавания от тях дял от общите части и ще заплащат 100% само разходите за дограма в притежавания от тях самостоятелен обект. Също така е намален размерът на първата вноска, която собствениците осигуряват след подписване на споразумение за финансова помощ – вместо досегашните 30% вече ще осигуряват 15% след подписване на споразумение, а остатъкът ще се внася след избора на изпълнител за строително-монтажните работи.

ОИЦ – Стара Загора е част от мрежата от 28 информационни центрове за популяризиране на Кохезионната политика на Европейския съюз, създадени с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Техническа помощ”, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн