Живка Аладжова и министърът на културата Петър Стоянович с обща цел – включване на Неолитните жилища и Долината на тракийските царе в списъка н ЮНЕСКО

STZAGORA.NET

Живка Аладжова

Областният управител на област Стара Загора Живка Аладжова се срещна днес в София с министъра на културата д-р Петър Стоянович. Двамата обсъдиха проблемите по опазването и съхраняването на културно-историческото наследство в областта и разширяване възможностите за включването им в промотирането на цялостен туристически продукт, като по този начин се спомага за устойчивото развитие на района. Основно това са артефактите от Долината на тракийските владетели, Неолитните къщи в Стара Загора, които са без аналог в световното културно-историческо наследство, минералните извори в Павел баня, с.Ягода, Старозагорски минерални бани и Овощник, както и развитието на розопроизводството в региона.

Областният управител и министърът се договориха да започне процедура по включване на обектите от Долината на тракийските владетели и Неолитните жилища в списъка на ЮНЕСКО и на Световното културно и природно наследство. За целта ще бъдат създадени две работни групи – една към министъра на културата, а другата към Областния управител.

„Както е известно само Казанлъшката тракийска гробница засега е в този списък и ще се търсят възможности на тази база да се присъединят и останалите е един от обсъжданите варианти”, съобщи Живка Аладжова след срещата. Да се търси съдействието на Ирина Бокова, генерален секретар на ЮНЕСКО, обеща д-р Петър Стоянович.

В срещата участва и арх. Уляна Малеева, директор Дирекция Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн