Старозагорската общественост стяга редици в защита на Музея на религиите от повторно ислямизиране

STZAGORA.NET

Старозагорскато общественост консолидира позицията си по казуса с Музея на религиите. Това стана днес на среща в Парк-хотел „Стара Загора”, организирана от общинския съветник Маноил Манев. В нея участваха представители на обществени и граждански организации, неформални лидери на Фейсбук групи (“Истината за Стара Загора и “Група за истината за Стара Загора”), активисти на ПП “Национален фронт за спасение на България”, общински съветници, начело с председателя на Общинския съвет Емил Христов, зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, национални и регионални медии.

На срещата дойдоха да подкрепят старозагорци кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов и председателят на Общинския съвет в подбалканския град Стою Карагенски. В Карлово Мюсюлманското изповедание претендира за реституция на джамия и голям незастроен имот в центъра на града, който от десетилетия е парк.


Емил Кабаиванов съобщи, че до 15 дни предстои среща на всички кметове в България, в чиито градове съществуват подобни проблеми с поискани за реституция от Мюсюлманското изповедание имоти. Броят на тези населени места към момента е около 90, по негова информация. В Карлово досега са събрани 16 000 подписа от 25-26 хиляди жители на града. Подписката ще бъде внесена в Народното събрание, Президентството и Министерския съвет. В Карлово мюсюлманите са едва към 600 души, 200 от които определят себе си като турци. “Колко джамии искат?!” – попита риторично кметът. Кабаиванов е изпратил писмо до Главния мюфтия, в което настоява вероизповеданието да оттегли иска си. Ако то не бъде взето под внимание, ще последва второ, още по-остро писмо.

“Не се реституира туй, което е заграбено с ятаган и кръв!”, обобщи Стою Карагенски. Според него нашите политици не могат да видят в цялост това, което се случва в Шумен, Дупница, Кюстендил, Карлово, Стара Загора, Ямбол и на много други места. “Да се организираме ние, по общини, след като държавата отсъства!”, призова той. Според него е в ход план за създаването на ислямска дъга срещу православието от Турция през Родопите и Македония, до Косово и Албания. “Ние не желаем да създаваме изкуствено условия за ислямизирането на България”, каза Карагенски.

Проблемът, по думите на Емил Кабаиванов, може да бъде решен единствено от Върховния съд, който да отмени решението на един софийски съдия, позволил преди време удължаване на давностния срок за предявяването на реституционни претенции на мюсюлманите в България.

“Правим общ фронт. Превръщането на един музей в джамия не е единичен акт в страната. Това не бива да продължава. То може да доведе само до лоши неща за гражданите и за етническия мир в страната”, подчерта в експозето си Маноил Манев.

“Преекспонирането на темата не е в интерес на никого. Защото можем да настроим едни срещу други много граждани на Стара Загора. Ако това се случи, определено ще съжаляваме. Далеч съм от мисълта да съзирам в случая нечия дълга ръка и пъклени планове, но сме тръгнали по опасен път”, поохлади страстите Емил Христов. Според него задачата е да направим очерталото се противопоставяне по-малко, да приемем реалностите такива, каквито са, а не да се борим за промяната на тези реалности.

Иванка Сотирова отбеляза изключителната гражданска активност, която е събрала на едно място толкова старозагорци.

Според Гергана Микова от НФСБ имаме вече два случая, последният от които в Ямбол, в които гражданското общество е показало как трябва да се действа и се е добрало до позитивна реакция от страна на съда. “Българският съд има нужда от нашата подкрепа – и съдиите са хора. От значение е каква е реакцията на обществото” – каза Микова.

“Гражданите не са информирани какво се случва. На двата протестни митинга пред Окръжния съд досега идваха едва по стотина старозагорци – констатира Янко Янков от ФБ-група “Истината за Стара Загора”. Той информира, че групата започва акция по активното информиране на обществеността.

“Искаме протестите на 29 и 30 ноември да са безпартийни. Нека на тях гражданите да разговарят за това, какво ще стане с едно българско парче земя в центъра на Стара Загора. Ние сме наясно, че не можем да въздействаме на съда, но се надяваме на активна гражданска подкрепа”, каза Йордан Йорданов от “Група за истината за Стара Загора”.

По данни на Маноил Манев населението в община Стара Загора (града и селата) е 160 000 души. Само 2000 от тях са мюсюлманите. Той съобщи, че Министерството на културата е конституирано като страна по делото по скандален начин – по искане на Мюсюлманското вероизповедание като помощник на Областната администрация. Защо делото продължава, след като се оказа, че представеният пред съда нотариалени акт не се отнася за Ески джамия? – попита Манев.

Археологът Димитър Янков от Регионалния исторически музей в Стара Загора съобщи, че останките от средновековната черква и тракийското светилище в основите на Музея на религиите до няколко дни ще бъдат обявени за паметник на културата с национално значение.

В закона обаче е записано, че какъвто и да е статутът на музея, той може да стане частна собственост, върна скептицизма по случая Маноил Манев.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн