Община Стара Загора търси най-големите риби в Старозагорско за Никулден

STZAGORA.NET

За втора поредна година Община Стара Загора търси най-голямата уловена риба в старозагорско за Никулден. Екземплярите трябва да са едри шарани, толстолоби и сомове, тежащи най-малко по 10 кг единият, обяснява известният кулинар и тв водещ Ути Бъчваров.

На 6 декември от 15.30 ч. пред сградата на Общината по повод големия християнски празник той ще запретне ръкави и ще приготви вкусен рибен курбан за здраве и успех на всички старозагорци и гости на града.

Тази година гозбата ще заеме своето достойно място в най-големия казан в България, който е с исполински размери – 2 метра в диаметър и вместимост 700 литра! В него ще бъдат сготвени близо 2500 порции рибен курбан, който ще бъде осветен и раздаден в късните следобедни часове на празничния ден.

За да бъде кулинарната фиеста гарантирана, Община Стара Загора трябва да осигури над 100 кг едра риба, свежи зеленчуци и червено вино. Старозагорци ще могат да се насладят както на процеса на приготовление, така и на вкуса на традиционното за Никулден ястие.

За ръчната изработка на казана, по стара медникарска традиция, са използвани 200 кг мед, след което той е калайдисан, обяснява Ути Бъчваров. Към него има специално изработена стойка и кран.

Миналата година Ути приготви за Никулден в Стара Загора близо 2000 порции шаран плакия и рибена чорба. Тогава след като Община Стара Загора обяви, че търси най-големите рибни екземпляри, те се оказаха 80-килограмов сом с дължина 2,20 м, 35-килограмов шаран и 30-килограмов толстолоб. Те бяха сготвени в най-големия тиган в България, с диаметър почти 2 метра (на снимката). Рибата, виното и зеленчуците бяха предоставени безвъзмездно.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн