“Златното яйце” от Националния младежки конкурс за поезия “Веселин Ханчев” ’2013 отиде при Стойчо Младенов от Троян

STZAGORA.NET

Журито: Георги Господинов, Яница Радева и Силвия Чолева

Стихотворение на 17-годишния Стойчо Младенов от Троян обра симпатиите на журито на 30-тия Национален младежки конкурс за поезия “Веселин Ханчев” в Стара Загора и донесе тази вечер на автора си голямата награда – пластиката “Златното яйце”, диплом и правото да издаде първата си стихосбирка за сметка на организаторите (Община Стара Загора, Библиотека “Родина” и Къща-музей “Гео Милев”).

Две втори награди взеха Златина Димитрова (24 г.) и Димитър Ганев (21 г.) от София. Третата награда бе присъдена на 22-годишния Александър Димитров, също от София. Дадени бяха и 9 поощрения: на Дамяна Димитрова от с.Леденика, област Велико Търново, Иван Белитков (София), Зара Ранчева (Карлово), Мартина Вичева (Сливен), Надежда Московска (София), Богомил Господинов (София), Чая Колева (София), Мартин Колев-Щуреца (Бургас) и на Дафин Козарев (Русе).

В тазгодишното издание на конкурса участваха 56 млади поети (до 25-годишна възраст) от всички краища на България, неиздали до момента първа книга. Председателят на тричленното жури Георги Господинов отбеляза, че в стиховете на поне 13 от тях има истинска поезия. Четири от представените работи са оценени като много добри и журито се е затруднило в какъв точно ред да ги подреди. “Имаше учудващо зрели текстове, далеч от това, което се пише на тази възраст”, коментира Георги Господинов.

Силвия Чолева от журито пък не скри, че са били представени и стихове, писани сякаш в края на 19 век, както и други със силно влияние от социалистическия реализъм, въпреки че младите автори нямат спомени от онова време. Трета група стихове пък са били с откровено шлагерно звучене, като текстове за песни от не много висок клас.

Спомени за първите години на Националния поетичен конкурс “Веселин Ханчев” разказа журналистката-ветеран Росица Ранчева, която заедно с незабравимия старозагорски поет Стойчо Стойчев е инициирала създаването му през 1983 г. “Втората-третата година участниците в него бяха толкова много, че ги събирахме в залата на Синдикалния дом, която е с 600 места”, каза тя:

Журналистката Росица Ранчева, инициатор на конкурса през 1983 г., разказа спомени за първите му години

Една от най-четените и харесвани съвременни старозагорски поетеси – Мария Донева, носителка на голямата награда на конкурса през 1994 г., сподели, че “Веселин Ханчев” е сред най-значимите събития в литературна Стара Загора. “Един конкурс е голям не колкото наградата си, а колкото са големи журито и участниците”, увери тя младите си колеги, събрани в уютен кът на Античната улица на партера на Регионалния исторически музей:

Мария Донева

Преди обявяването на лауреатите бе представена от редакторката й Яница Радева вече излязлата от печат първа стихосбирка “Военната фотография” на миналогодишния победител в конкурса – Сабина Кърлева:

Първата книга на миналогодишната носителка на "Златното яйце" Сабина Кърлева (вдясно) представи редакторката й Яница Радева

На старозагорската поетеса и преводач Виолета Бончева пък бе връчена от представител на Община Стара Загора присъдената й преди месец от Общинския съвет награда “Николай Лилиев”:

Връчването на наградата "Николай Лилиев" на старозагорската поетеса и преводачка Виолета Бончева (вляво)

От 10.00 часа утре (събота) в Къща-музей “Гео Милев” под егидата на литературния критик и уредник на музея Георги Янев ще се проведе традиционната Поетическа работилница за участниците в НМКП “Веселин Ханчев”. За от 18.00 часа на 15 ноември (следващия петък) в столичното читалище “Бачо Киро” е насрочена още една поетическа среща на участниците и наградените в конкурса.

По време на награждаването звучаха стихове на Веселин Ханчев, както и изпълнения на ученици от НУМСИ “Христина Морфова” – Стара Загора. Всеки от авторите прочете отличеното си стихотворение. Организаторите раздадоха на гостите и участниците в поетичната вечер “Експресен поетичен албум” джобен формат с наградените стихотворения.

Стихотворението на Стойчо Младенов, отличено с Голямата награда – “Златното яйце”:

* * *
Видях как дядото
разхождаше кучето си
а старостта го дръпна -
искаше да го повали

житейският му опит
го задържа
здраво стъпил на земята
но вече не бе същият

прибраха се (водейки на каишка
страха от смъртта)

и започна да се моли
Бог да го прибере
по-скоро по-скоро
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн