Кметът Живко Тодоров отчете 2013-та: “Работихме искрено, сериозно и ежедневно!”

STZAGORA.NET

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров направи тази вечер публичен отчет на свършеното от ръководената от него общинска администрация през изтеклата втора година от мандата му. В конферентната зала на хотел “Мериан палас” за събитието бяха поканени граждани на Стара Загора, представители на бизнеса и културата, общественици, медии. Присъстваха тримата заместник-кметове – Йордан Николов, Иванка Сотирова и инж.Янчо Калоянов, както и кметове на съседни на Стара Загора общини: на Казанлък – Галина Стоянова, на Раднево – д-р Юлиан Илчев, на Павел баня – Станимир Радевски и др.

Живко Тодоров започна отчета си с констатацията за рязко нарасналата през последната година гражданска активност по въпроси, касаещи местната съобщност. Отчетливо е влиянието върху механизмите на обратната връзка на виртуалното пространство – различни Фейсбук групи, а вече и на новата електронна платформа, чрез която старозагорци могат пряко да поставят въпросите си и вълнуващите ги проблеми на вниманието на Общината, отбеляза кметът.

“Ако през първата година от мандата акцентът на работата ни бе да подпишем колкото е възможно повече договори по европроекти, за да привлечем свеж паричен ресурс за развитието на общинската инфраструктура, за увеличаване броя на работните места и за насърчаване на местния бизнес, то през изтеклата втора година вече имахме спечелени конкретни проекти и грижата ни бе да осигурим най-качествената им и безпрепятствена реализация, без обжалвания, за да гарантираме връщането на вложените в тях средства. Така от началото на мандата проектите нараснаха до внушителната обща стойност от 200 милиона лева – при положение, че половината от бюджета ни от 80-90 млн. лв. се формира от държавно делегираната помощ, а голям дял от средствата се изразходват за издръжка на дейността. По този начин привлечените средства надвишиха десетки пъти обичайния ресурс за инвестиции в общината” – каза Живко Тодоров.

Сред знаковите проекти, приключени през 2013 г., е реконструкцията и модернизацията на централния общински пазар в Стара Загора на стойност 2,7 милиона лева от Фонд JESSICA. В момента обектът е пред подписване на акт 16, предстои влизане на търговците в него.

Преди дни бе открита най-новата многофункционална спортна зала “Ив.Вазов” на стойност 2,2 млн. лв. Тя ще активизира развитието на старозагорския спорт заедно с обновената лекоатлетическа писта на стадион “Берое”, за чието ново изкуствено покритие бяха заделени 1,2 млн. лева. На модернизираното спортно съоръжение още това лято с голям успех бе проведена Балканиадата по лека атлетика.

Със средства от Международния фонд “Козлодуй” бяха обновени с акцент върху енергийната ефективност V-то основно училище, СОУ “М.Горки”, ЦДГ №7 “Светулка” и ЦДГ №20 “Мир”. Направена беше желаната от години алея-тротоар към Дома за хора с физически увреждания, осигурена беше достъпна среда за ДТ “Гео Милев”.

415 000 лв. бяха дадени през годината за ново улично и художествено осветление на значими сгради. Така Стара Загора се превърна в един от най-осветените градове в България. Модернизацията на осветлението ще продължи, като целта е двойно намаляване на средствата за електричество – от 1,2 млн. лв. на 600 000 лв., което ще освободи ресурс за други необходими дейности в общината.

В селата, вече 51 на брой в общината, бяха обновени читалища и кметства, ремонтирани бяха отсечки от четвъртокласната пътна мрежа.

Обновен по програма на МРРБ бе и Античният форум на Августа Траяна. Работата там продължава с изграждането на сцена, осветление и озвучаване.

Сред проектите в процес на реализация е приключващата основната реконструкция на градината с пингвините пред храм “Св.Николай”, на стойност 54 000 лв.

Завършена бе сградата на Общностния център за социална подкрепа (бившето I кметство). Това на практика е една нова детска градина, с тази особеност, че 30% от децата ще бъдат със специфични потребности.

Продължава работата по модернизиране на отделението по лъчетерапия към Комплексния онкологичен център в Стара Загора. Стойността на проекта е 6 657 861 лв.

В ход са и строителните работи по Интегрирания воден проект за Стара Загора на стойност 40,4 милиона лева.

Основен ремонт за 1,5 млн. лв. бе извършен на централния булевард “Цар Симеон Велики” – тротоари, улични настилки. По програма “Зелена и достъпна градска среда” аналогично обновяване за 9,4 млн. лв. сега се извършва на булевардите “Хр.Ботев” и “Ген.Столетов”, както и на градините “Доша Николова” (“Баня Пиперка”) и “Берое” (край бившия едноименен завод). По десетки други старозагорски улици бяха направени нови тротоари за 2,6 млн. лв.

Изграждат се центрове за настаняване на деца от семеен тип, както и Център за временно настаняване.

В процес на създаване е нова организация на движението в централната градска част на Стара Загора по проект на инж.Пламен Буланов. Тя ще стане факт чрез множество еднопосочни улици, нови сфетофари и кръгови кръстовища.

Най-значимият проект, чието изпълнение предстои, е Регионалната система за управление на отпадъците на стойност 52 милиона лева – включваща Регионално депо, което ще стане готово до края на 2015 г., и сепарираща система, чието предназначение е да намалява количеството депонирани отпадъци. Преди 2 дни бе пусната обществена поръчка за избор на фирма-изпълнител. Днес за пръв път от 1998 г. насам бе обявена и обществена поръчка за чистотата на Стара Загора. “За пръв път ще имаме реални цени, ефективен контрол и прозрачнос за какво отиват парите на старозагорци за такса “Смет”, коментира Живко Тодоров, като не пропусна да отбележи, че неизвестно защо от 2002 г. досега сумата, която Общината е плащала на концесионера, е нараснала 6 пъти. “Търсим сериозна фирма с необходимия брой техника, която ще спечели по най-добра цена на услугата”, обобщи той.

Друг основен проект за община Стара Загора на стойност 28,9 млн. лв. (безвъзмездна финансова помощ) е “Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт”. Той включва доставката на 14 нови тролейбуса, създаване на електронна система (електронни табла) за оповестяване на пристигащите коли, внедряване на интелигентна система за управление на трафика и създаването на 7,8 километра велоалеи.

Започна изграждането на нова Целодневна градина на мястото на бившата Вечерна гимназия, недалеч от сградата на ОДМВР.

Предстои направата на тръбни кладенци, от които ще се черпи вода за оросяване на зелените площи в парковете “Ал.Стамболийски” (Алана) и “Берое”. В плановете на Общината е ремонтът на Детска ясла №12 “Боровец”, на Детската кухня и на канализацията на кв. “Зора”, която засяга 700 души.

За 1,5 млн. лв. се разработват и проекти за кандидатстване от страна на Община Стара Загора по програми на Регионалното министерство за следващия програмен период 2014-2020 г.

За подготовката на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие са предвидени други 998 390 лв. Предстои изграждането и на противопожарна кула в землището на с.Борилово, от която ще се следи общирен район.

Има и трета група проекти, които са одобрени и са на етап сключване на договор. 2,4 млн. лв. например ще бъдат дадени за повишаване на енергийната ефективност на още две училища и две детски градини, а бившето кино “Жельо Диманов” ше се превърне в Център за работа с деца в риск.

Финансовата политика на общината с актуалния бюджет от 95 млн. лв. е ориентирана главно към отбягване на вземането на нови заеми. Един такъв, взет преди 5-6 години, Общината изплаща в момента. “Не бихме желали да оставяме такава тежест на следващите администрации. Затова не сме тръгнали да теглим нови кредити, за да лъскаме имиджа си”, обясни Живко Тодоров. През 2013 г. местните данъци и такси бяха запазени на старото равнище, като минимално увеличение е предложено за 2014 г. Сред положителните акценти е повишеният кредитен рейтинг на Общината от “Стандард енд Пуърс”.

През настоящата 2013 г. Общината най-накрая успя да придобие собствеността върху ресторант “Аязмото” – един тежък и влачен с години казус, дразнител на старозагорци. Това струваше на общинската хазва 288 800 лв. Предстои да започне обществено обсъждане каква да бъде по-нататъшната съдба на постройката, каза кметът.

В частта за работата на общинската администрация Живко Тодоров отчете и срещите с граждани. В приемните си дни той е се е срещнал със 785 граждани. Йордан Николов е прием 646-ма, Иванка Сотирова – 465, инж.Янчо Калоянов – 200. На “горещия телефон” на Общината са подадени и обработени 2235 сигнала. Пуснат бе и нов безплатен телефон за връзка на гражданите с общинската администрация – 0800 15 737.

От май 2013 г. в Стара Загора бе въведено SMS-паркиране. За 6-те месеца оттогава са приети над 24 000 SMS-а. Изградена е нова светофарна уредба за 133 600 лв., като с това приключи подмяната на често авариращите стари светофари в града със съвременни устройства.

Въведена през годината беше и електронна система за прием в детските ясли и градини. Предстои да бъде изправен единственият й заблязан недостатък – липсата на райониране, заради която семейства, живеещи близо до съответната градина, не можеха да се вредят. Такова райониране ще бъде въведено за следващия прием.

Изградени бяха много нови детски площадки на обща стойност 300 000 лв. Създадени бяха нови спортни площадки зад Пощата на стойност 245 000 лв., както и няколко стрийт фитнес площадки като тази до техникумите. Годината бе белязана с много спортни прояви и добри спортни успехи, сред които блести завоюването от футболния отбор на “Берое” на Купата и Суперкупата на България.

Създаден бе Център за наука, изкуство и култура, който обедини 3 звена – Народната обсерватория “Ю.Гагарин”, Младежкия дом и Детския център. “Имаме амбицията да възстановим планетариума в Народната обсерватория, който е с потенциал да привлече много посетители, в това число и от други градове”, каза кметът.

В областта на културата 2013 г. ще се запомни с провеждането в Стара Загора на първия Международен филмов фестивал “Златната липа”, с традиционния Джаз форум, с Фестивал на уличния танц, Фестивала на изкуствата “Различният поглед” и станалия двудневен Национален фолклорен събор “Богородична стъпка”. Общината търси база за Музей “Литературна Стара Загора” и възможности за развитие на музея “Неолитни жилища”. “Целта е едни ден да имаме шанса да станем Европейска столица на културата”, обяви Живко Тодоров.

“Има още много неща, които трябва да бъдат свършени. Но работихме искрено, сериозно и ежедневно по проблемите. През оставащите 2 години от мандата ще се стараем още повече да работим по пътя на логиката за онова, което е добро за града”, каза кметът в края на изложението си.

“В Клуба на работодателя със задоволство наблюдаваме как градът се развива в положителна посока. Добрите общински ръководства в Европа използват кризата по същия начин – за напредък”, изрази мнение първият от изказалите се участници в срещата – собственикът на “Новотехпром” Стефан Шоселов, един от знаковите бизнесмени в Стара Загора. Той препоръча на Общината да следи бъдещото Регионално депо да не се превърне в обект, в който да налива непрекъснато средства. Трябва да стане обратното – суровинният ресурс да се използва пълноценно. “Инвестирайте средства, изберете добри ръководители – и черпете дивиденти от Регионалното депо!”, каза Шоселов.

Емилия Драгиева – член на УС на Клуба по лека атлетика “Берое”, както и баскетболни деятели от БФБ и състезатели, изразиха благодарността си към кмета за начина, по който той се бори за възхода на старозагорския спорт (това бе и едно от нещата, за които Живко Тодоров получи през месец октомври приза “Кмет на гражданите” в първото издание на конкурса “Кмет на годината”). Драгиева му връчи един от спечелените на Балканиадата от старозагорските спортисти златни медали, а баскетболистите – плакет и екип с №1. “Голяма е помощта за различните спортове на старозагорските фирми PSI и SBS, с които Общината работи по инфраструктурата. Те проявяват завидна социална ангажираност”, не пропусна да отбележи Живко Тодоров

Председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов заяви в изказването си, че кметът има подкрепата на Общинския съвет. Той поздрави Живко Тодоров за енергията и настойчивостта, които проявява, както и за учудващо правилните решения, които взема. “Той има талант за успех”, обобщи спикерът на местния парламент и обеща: “Колкото по-трудно става, толкова по-близо ще стоим до теб и ще те подкрепяме!”.

В самия край на срещата Живко Тодоров благодари за съвместната работа на началниците на двете районни полицейски управления в Стара Загора. “Работим активно с тях, усеща се засиленото полицейско присъствие”, отчете кметът.
#vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн