Представят нов старозагорски сайт по проекта “Старозагорска е-памет”

STZAGORA.NET
Информация и снимки за стотици обекти, свързани с културно-историческото наследство на Стара Загора, са събрани и се представят в нов портален сайт, наречен “Старозагорска е-памет”, съобщи litagit.blogspot.com. Презентацията е днес, 30 октомври (сряда), от 17,30 часа в залата на Регионалния исторически музей.

Порталът Старозагорска е-памет стартира с повече от 300 записа, разпределени в 39 категории. Той има отлична функционалност за търсене и сортиране на информацията по различни критерии. Също така предлага и достъп до дигитализирано съдържание, свързано със Стара Загора, през Европеана.

Сайтът е изработен от библиотека “Родина” по проект “Старозагорска е-памет”, който получи подкрепа от Грантова схема за финансиране на иновативни проекти на Програма Глобални библиотеки – България. Освен библиотека “Родина” – Стара Загора, участници в проекта са също общинска библиотека “Искра” – Казанлък, библиотеката на народно читалище “Възраждане–1927″ в с. Калояновец, библиотеката на народно читалище “Изгрев–1921″ в с. Кирилово и библиотеката на народно читалище “Стефан Генчев–1901″ в с. Хрищени.

Партньори по проекта “Старозагорска е-памет” са Община Стара Загора, Областна администрация Стара Загора, Регионален исторически музей – Стара Загора и Фондация Обществен дарителски фонд – Стара Загора.

На сайта са представени цифровизирани книги и продължаващи издания, ръкописи от 13–19 век, части от архивите на дружествата “Театър”, “Искра” и “Августа Траяна” от началото на 20-ти век. Показани са оригинални резултати от археологически проучвания на могилния некропол в местността “Чаталка” и паметниците от Областен регистър Военни паметници – Стара Загора.

Чрез портала на едно виртуално място се събират примери за уникалното културно-историческо наследство на Стара Загора, които се съхраняват в библиотеките и музеите в региона, но трудно могат да се разгледат на живо.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн