Макети на делфини в Регионалната библиотека просвещават подрастващите

STZAGORA.NET

Художникът Венцислав Марков с макетите на делфините. Снимка bluelink.net*

Само днес, 24 октомври 2013 г., от 11:00 до 16:00 часа в Стара Загора, в Регионална библиотека „Захарий Княжески”!

Започна информационната кампания на Черноморска мрежа на неправителствените организации и партньори, която носи наименованието „Национална седмица на делфините 2013”. Тя е финансирана от Предприятието за управление на дейности за опазване на околната среда (ПУДООС) към МОСВ и се осъществява в сътрудничество с учени, експерти, журналисти и неправителствени организации, музеи, образователни институции и бизнес структури.

Кампанията е насочена най-вече към учениците и подрастващите, но цели да ангажира вниманието и на цялата общественост с проблемите на морските бозайници и Черно море. Тя поставя въпроса за опазването на делфините и по-доброто познаване на поведението и особеностите им, като спомага за повишаване на екологичната култура на децата и формирането на природозащитно мислене у различните възрастови групи. Кампанията ще насочи вниманието на младежите към необходимостта от опазване на китоподобните бозайници.

За целите на кампанията са изработени модели в естествени размери на трите вида делфини, както най-често обобщено се наричат китоподобните бозайници в Черно море – обикновен делфин, афала и морска свиня (муткур). Автор на макетите е скулпторът Венцислав Марков. Кампанията под формата на пътуваща изложба с презентации, филми за делфините, записи на техните звуци и разпространение на информационни и образователни материали ще стартира през втората половина на октомври в Балчик, след което ще премине през други селища по крайбрежието и ще завърши на 26 октомври т.г. в Националния природонаучен музей – София. След приключването на обиколката макетите ще бъдат изложени във Феста Делфинариум ЕООД – Варна.

Опазването на китоподобните бозайници е голямо предизвикателство за съвременността. Те се нуждаят от защита, тъй като са особено уязвими от различни заплахи, свързани с човешката дейност – инциденти при улов в рибарски мрежи, намаляване на рибните запаси и хранителния им ресурс поради свръхулов, химическо замърсяване, високи нива на шум, сблъскване с плавателни съдове и други смущаващи животните дейности в морето. Заплахите за съществуването им са особено сериозни в затворените морета. Те са в категорията на застрашените видове в Черно море според списъка на Международния съюз за защита на природата (IUCN). В миналото китоподобните са били обект на промишлен улов. Днес според националното законодателство и трите вида са защитени от Закона за биологично разнообразие и Закона за рибарство и аквакултури. Муткурът и афалата са в Червената книга на България.

* http://www.bluelink.net
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн