Казанлък ще чества Деня на народните будители с поредица от събития

STZAGORA.NET
Община Казанлък организира поредица от събития, посветени на 1 ноември – Деня на народните будители. Празникът е посветен на делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, на стремеж към просвета и книжовност. Отбелязва се ежегодно на 1 ноември и е официален празник на Република България.

Програма:

За първи път честване на народните будители става през 1909 г. в Пловдив. Всепризнат патрон на българското будителство е Йоан Рилски, почитан като покровител на българския народ и държава, образец за себеотдаване, любов към ближния и Отечеството и към когото народната обич и уважение остава жива през вековете на османско владичество. Почитани са и много други будители, които народът канонизира като светци в своята историческа памет.

През 1922 г. Стоян Омарчевски, министър на народното просвещение в правителството на Александър Стамболийски по инициативата на група интелектуалци (Ивана Вазов, проф. Любомир Милетич, Станимир Станимиров, Александър Радославов, Димитър Лазов, проф. Беньо Цонев, ,д-р Михаил Арнаудов, д-р Фил. Манолов, Христо Цанков – Дерижан, проф. Иван Георгов, Стилиян Чилингиров, Адриана Будевска, Елена Снежина) внася предложение в Министерския съвет за определянето на 1 ноември за Ден на българските народни будители. На 28 юли 1922 г. Министерството на народното просвещение излиза с Окръжно № 17 743, според което 1 ноември е определен за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. На 31 октомври 1922 г. излиза постановление на Министерския съвет за обявяване на празника.

От 1945 година празникът е отменен, но запазен в паметта на българския народ. В много селища на България този Ден се отбелязва неофициално.

Със Закона за допълнение на Кодекса на труда, приет от 36-ото Народно събрание на 28 октомври 1992 г., се възобновява традицията на празника. Първи ноември официално е обявен за Ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. Идеята за възстановяването му е на проф. д-р Петър Константинов, председател на Общонародното сдружение „МАТИ БОЛГАРИЯ“. Проф. Константинов е роден на 28 август 1928 г. в Казанлък. Той е удостоен със званието „Почетен гражданин на Казанлък“. Умира през 2011 г.

От 2002 г. на 1 ноември се изпълнява ритуал по издигане на националното знаме пред парадния вход на Президентската администрация и извършване на тържествена смяна на караула.

Сред най-тачените български народни будители са Свети Иван Рилски, Константин Костенечки, Петър Парчевич, Паисий Хилендарски, Неофит Бозвели, братя Миладинови, Георги С. Раковски, Васил Априлов, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов, Никола Бацаров, Иван Вазов, Иван Богоров, Нешо Бончев и още много достойни българи.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн