Галина Стоянова: Настаняването на бежанци в Казанлък застрашава националната сигурност на цялата държава

STZAGORA.NET
Кметът на Казанлък Галина Стоянова в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България” на Радио „Фокус”, цитирано от Агенция “Фокус”

Водещ: Защо така остро се възпротивиха казанлъчани на закриването на полицейската школа в града и настаняването на бежанци в нея?
Галина Стоянова: Защото ние изтъкнахме повече от 12 аргумента, с които искаме да помогнем на министър Цветлин Йовчев и на правителството да не вземат грешното решение. Защото Казанлък е най-неподходящото място. То е стратегическо място, важно откъм националната сигурност. Безумно е да се вземат решения точно тук да се правят лагери от затворен или отворен тип. Всички казанлъчани осъзнават това, защото вече десетки години работят във военния комплекс и са наясно с особеностите около него, със ситуацията около военния полигон и всичко това за тях наистина създава големи страхове. Това е мястото, което трябва да бъде пазено от държавата като стожер на националната сигурност. Настаняването на хора с неизвестна самоличност наистина ще застраши всички ни, включително и самата държава.

Водещ: Доколкото ви разбирам, вие имате страхове и то страхове за сигурността на гражданите?
Галина Стоянова: Да, повтарям, за сигурността на гражданите и на държавата.
Водещ: А не се ли притеснявате, че много хора биха казали, че ви липсва състрадателност? Все пак тези хора – бежанците трябва някъде да бъдат настанени.
Галина Стоянова: Не се притеснявам. Ние сме готови на диалог с вътрешния министър и с правителството и сме готови да кажем какви са вариантите за създаването на такива лагери на местата тук, където е възможно това да стане. Знаете, че един от народните представители посочи друго място, което наистина е по-далече от Казанлък, което е далеч от населено място и има прекрасни условия за създаване на такъв лагер. То също е държавна собственост. Ние сме готови на диалог, но такъв диалог в момента няма.

Водещ: Доколкото ви разбирам, имате предложение за друго място, тоест не сте изцяло против.
Галина Стоянова: Не сме против да се настаняват бежанци там, където има условия за настаняване. Наблизо в Старозагорска област има такова място. Казанлък не е мястото, още веднъж повтарям и потретвам, защото това би застрашило националната сигурност.

Водещ: Разбрах ви. Вчера, обаче вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев заяви, че това решение за закриване на полицейската школа и превръщането й в бежански лагер не е взето още. Вие имате ли официален отговор на вашето писмо, което изпратихте неотдавна?
Галина Стоянова: Не само че нямам официален отговор, а вече пети ден гражданите тук задават въпросите на министъра и чакат отговори, но няма такива. Току-що в телевизия бТВ, слушах министър Йовчев, който обяснява как на този етап няма взето решение в Казанлък да се създава такъв лагер. Но на въпроса на журналистката, утре и в следващите дни би ли могло да има такова нещо, той отговаря уклончиво и казва, че не може да отговори, дали това няма да се случи на по – късен етап. Това за вас какъв отговор е – категоричен или уклончив?

Водещ: За съжаление, като че ли няма все още окончателна информация, а обществото в Казанлък е доста настръхнало. Какво очаквате да се случи днес на заседанието на Общинския съвет, а и на протеста, който се организира в 17:00 часа?
Галина Стоянова: Знаете ли, в каквото и да ме упрекват, аз съм длъжна да изразя мнението и желанието на моите съграждани. Аз ги представлявам и те затова са ме избрали. Всички казанлъчани искат и заявяват своята воля по тези два въпроса, които задаваме настойчиво и затова днес в 12:30 часа ще се проведе извънредна сесия на Общинския съвет, след което ще бъдат внесени в Общинския съвет над 3 000 подписа, които се събират само от 2 дни. Подписи, с които хората искат да се направи местен референдум по въпроса за откриване на лагери от затворен или отворен тип на наша територия. В 17:00 часа гражданите ще излязат на централния площад. Инициативният комитет, който ги организира ще зададе отново открито въпросите към министъра и правителството. Ние очакваме отговори. Нашият протест не е категорично против затруднението, което има държавата и аз най-добре разбирам министър Йовчев. Ако наистина имаше диалог мисля, че нямаше да се стигне дотук и нямаше тревогите на тези хора, вече пети ден, да станат толкова големи.

Водещ: В едно интервю за нашата медия, за Радио „Фокус” областният управител на Стара Загора Живка Аладжова също изрази мнение, че е трябвало този въпрос да бъде обсъден и с местната власт, и с областната управа. Като цяло обаче очаквате ли да бъдете чути от изпълнителната власт?
Галина Стоянова: Аз искам да ви кажа, че тук на местно ниво имаме пълния консенсус на представители на всички политически партии от целия политически спектър, на всички народни представители в 42-рото Народно събрание от Старозагорска област. Единение имаме и с областният управител. Така че вие не смятате ли, че това гражданско общество и тези хора трябва да бъдат чути?

Водещ: Предполагам да. Би трябвало. Надявам се да се случи така.
Галина Стоянова: Аз също се надявам, че наистина ще бъде направен по-задълбочен анализ на ситуацията и ще бъде взето правилно решение.

Ева БРАНИМИРОВА
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн