Казанлъчани блокираха прохода Шипка в протест срещу бежански лагер в града

STZAGORA.NET

Близо 200 казанлъчани, представители на различни политически сили, НПО, младежки организации, сдружения, общински съветници, бизнесмени, начело с кмета на Общината Галина Стоянова и председателят на Общинския съвет Николай Златанов, блокираха за един час днес по обед прохода Шипка, съобщи Дарик. Блокадата бе от южната страна, при изхода от град Шипка, като за времето потърпевши се оказаха едва десетина автомобила.

Причината за днешната блокада са разпространяващите се слухове и предположения, че полицейската школа в Казанлък, която е част от структурата на Академията на МВР, най-вероятно ще се закрие от новата година и на нейно място ще се изгради Център за емигранти към дирекция „Миграция”.

За намерението на властта стана ясно късно в понеделник миналата седмица, когато бивши и настоящи служители на полицейската школа в Казанлък потвърдиха за инкогнито и неочакваната визита в школата на зам.-министъра на МВР Васил Маринов, който огледал базата. В това време нейният директор бил на среща с новия ректор на Академията на МВР в София, където е трябвало да обосновава необходимостта от съществуването на полицейската школа.

Протестиращите на прохода Шипка днес бяха категорични, че в Казанлък няма да бъдат допуснати никакви бежанци, под каквато и да е форма или статут.

Още миналия вторник съм изпратила официално писмо-питане с молба за отговор до институциите, но отговор няма, каза кметът на Казанлък Галина Стоянова. Тя не скри безпокойството си от неглижирането на гласа на гражданите и тревогата на местната власт.

Сред протестиращите бе и бившият директор на ОДП Стара Загора Алекси Алексиев, който съобщи, че още в началото на годината предишното правителство е направило опит в областта да бъдат настанени около 100 иракски граждани, но са се вслушали в мотивите на органите на реда относно стратегическото по отношение на националната сигурност положение на района и наличието на важни обекти в него.

По време на днешната блокада стартира подписка сред протестиращите с искане за местен референдум по отношение на съдбата на полицейската школа в града и превръщането й в Център за емигранти. За целта е сформиран и Инициативен комитет.

В понеделник сутринта протестите продължават от 8.00 часа първо пред Община Казанлък. След това протестиращите ще следят извънредното заседание на Министерския съвет, на което по предварителна информация трябва да се дискутира и този въпрос. В зависимост от резултата казанлъчани имат готовност за нова блокада по обед на прохода Шипка. Протестите ще продължат до окончателно решаване на проблема.

49 са работещите в школата в момента, като 12 от тях са преподаватели, 8 са сержантите. Останалите заети са спомагателен персонал. Годишният бюджет на школата в Казанлък е малко над 900 хиляди лева. Апетитният имот, който е под егидата на МВР, се простира на 107 декара площ в най-красивата част на парк „Тюлбето”.

Школата разполага с няколко реновирани корпуса с апартаменти и самостоятелни санитарни възли, прилично общежитие, столова, библиотека, учебни зали, фитнес зала, модерно игрище и обновено за над 200 хиляди лева стрелбище със средства по програма ФАР.

Школата в Казанлък се намира на метри от гарнизонното стрелбище, на километър от жилищен квартал и на 4 километра от оградата на оръжейния комплекс „Арсенал”.

Деляна БОБЕВА
Снимка: maps.google.bg
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн