Откриха Фестивала на виното и културното наследство Августиада-2013

STZAGORA.NET

Фестивалът на виното и културното наследство Августиада бе открит официално днес пред сградата на Регионалния исторически музей в Стара Загора. Това стана с участието на Областния управител Живка Аладжова, зам.-кмета на Община Стара Загора Иванка Сотирова, председателя на Търговско-промишлената палата в Стара Загора Олег Стоилов, ръководителя на Търговския отдел на  Австрийското посолство в София д-р Михаел Ангерер и мениджъра на фирмата за винен консултинг OINORAMA Галина Нифору. За доброто настроение на присъстващите на откриването се погрижи гръцки фолклорен ансамбъл и спектакъл на актьорите от Младежка театрална студия “Сцена 99″ с ръководител Христофор Недков.

На станалия вече традиционен форум са представени вина с доказани качества от Австрия, Македония, Гърци, Турция и България. Посетителите могат да дегустират над 200 вина от 32 наши и чуждестранни винарни и да опитат кулинарните изкушения, които ще подготвят елитни готвачи от Executive Chefs Club of Greece и президентът на клуба Парасхос Аксиотис, председателят на Chefs Club Стара Загора Тони Иванов – шеф-готвач на ресторант Форум и шеф-готвач Петър Йоргов, носител на приза Най-добър готвач на България за 2009 г.

Страна партньор на второто издание на Августиада е Австрия, която много добре се представя на световната винена карта. Могат да бъдат дегустирани органични вина от малки австрийски производители, които използват местни сортове грозде.

Всяка година организаторите предлагат различни акценти по време на Августиадата, за да опознаят посетителите богатото историческо наследство на Стара Загора. Тази година се популяризират античните мозайки – Стара Загора от времето на Августа Траяна е доказан център на античното мозаечно изкуство. Сувенирните чаши с логото на Августиада са обогатени с още една, която прослави античните мозайки.

След 15.00 часа днес ще звучат музикални изпълнения на известните класически акордеонисти Атанас Диновски и Пол Шуберт от Австрия.

В 16:00 часа на 20 октомври (неделя) ще бъде обявено виното, което ще получи най-много гласове от посетителите на Фестивала и ще завоюва с това правото да носи знака на Августиада.











#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн