Областният съвет за развитие съгласува Регионалния генерален план за ВиК

STZAGORA.NET

Областният съвет за развитие съгласува на днешното си заседание Регионалния генерален план за водоснабдяване и канализация на обособена територия на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Стара Загора. Обособената територия обхваща 11-те общини в област Стара Загора и община Тополовград.

Заседанието откри Областният управител Живка Аладжова. Тя подчерта, че за ползотворната работа имат значение активността, диалогът и взаимодействието.

Съгласуването е по съответствие на Областната стратегия за развитие и са отразени нуждите на населените места, същевременно са в съответствие с Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор, обясни Савина Рангелова, държавен експерт в дирекция „Водоснабдяване и канализация” на Министерство на регионалното развитие.

Целта на Регионалния генерален план за водоснабдяване и канализация е проучване на реалното положение на инфраструктурата, подредено в краткосрочна, средносрочна и дългосрочна програма. Разработката е дело на фирма „Ежис България” по проект на Министерството на регионалното развитие. Финансирана е от Световната банка. Проектът е насочен към планиране на изграждането на нови канализационни мрежи и пречиствателни станции за отпадни води, както и изпълнение на поети ангажименти за прилагане на директивите на ЕС в областта на околната среда.

„Ежис България” презентира данни, свързани с водоизточниците, дължината на водопроводите, състоянието на мрежите и съоръженията, както и основните проблеми по водоснабдителните и канализационни системи, алтернативни предложения и инвестиционна програма за периода от 2014 до 2038 г.

През месец ноември Регионалния генерален план на водоснабдяване и канализация на обособена територия на „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Стара Загора ще бъде обсъден на заседание на Асоциацията по ВиК.
#gerb

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн