Областният управител Живка Аладжова настоя пред финансовия министър да бъде възстановена Териториалната дирекция на НАП в Стара Загора

Областният управител Живка Аладжова изпрати предложение до финансовия министър да бъде възстановена Териториалната дирекция на НАП в Стара Загора
STZAGORA.NET
Областният управител Живка Аладжова разговаря с директора на Офиса на ТД на НАП в Стара Загора Георги Йорданов за предприетите от нея първи стъпки по възстановяване статута на Териториалната дирекция на НАП в Стара Загора, какъвто бе до началото на 2010 година.

Предложението до министъра на финансите Петър Чобанов Аладжова мотивира със стабилното икономическо развитие на област Стара Загора. Активно регистрирани са над 62 000 фирми (като само от началото на годината са над 1200), от тях 9100 имат и регистрация по ЗДДС. Налице е напълно изградена материална база, Офисът на НАП в Стара Загора разполага с една от най-модерните и функционални административни сгради на Агенцията – с два големи салона за обслужване на клиенти, приемна за граждани и фирми и банков офис на обслужващата банка. По данни на „Индъстри Уоч” Старозагорска област е четвърта по производство на БВП на глава от населението.

В мотивите си Областния управител сочи прилагането на иновации и добри практики и напълно изграден административен капацитет. През последната година на съществуването си като териториална дирекция Стара Загора е с най-добри резултати в страната по отношение на събираемост на приходите и изпълнение на плановите показатели и най-ниски разходи на един служител.

Живка Аладжова представи на финансовия министър и нагласите на бизнеса. В многократните срещи с представители на бизнес средите, Търговско-промишлената палата, Българската стопанска камара и Клуба на работодателя в Стара Загора, те еднозначно заявяват негативното си отношение към сегашния статут на офиса на НАП, повишените разходи на човешки, паричен и времеви ресурс за осъществяване на ежедневната си дейност, непрекъснати пътувания до териториалната дирекция в Пловдив и други затруднения от административен характер.

Областният управител подчертава, че желанието на бизнеса в област Стара Загора е за намаляване на административната тежест, пълна прозрачност на контрола и максимално бързо и ефективно обслужване, което в голяма степен би се решило с възстановяване на статута на Териториалната дирекция.

Живка Аладжова предлага при разглеждане на промените в Закона за НАП, процесуалните и материални данъчни закони, както и в Закона за бюджета за 2014 г. Стара Загора да е седалище на териториална дирекция на НАП, каквато успешно е функционирала до края на 2009 година.
#vvv

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн