Зинаида Златанова: Еврокомисията не е спряла проекта за тунела под Шипка

STZAGORA.NET
Европейската комисия е спряла два ключови инфраструктурни проекта за България – строежът на тунела под Шипка и строежът на Западната дъга на Околовръстното в София, на обща стойност над 131 млн. лв., коментира днес бившият министър на еврофондовете в правителството на Борисов Томислав Дончев. По-късно вицепремиерът Зинаида Златанова опроверга това (вижте по-долу).

Причината за крайната мярка според Дончев била в това, че кабинетът не е изпълнил задълженията си да осигури финансиране за вече течащи изпълнения по проекти за жп сектора, ползвайки споразумение с Европейската банка. Това е било записано в уведомление за спирането, пратено от Брюксел до транспортното министерство на 4 октомври.

Само преди дни транспортният министър обяви, че кабинетът няма да се откаже от строежа на тунела под Шипка.

Според Дончев ситуацията се влошава допълнително от това, че двата проекта вече се изпълняват, а тунелът под Шипка е включен в договора за присъединяване на България в ЕС.

* * *
Няма абсолютно никакви спрени пари, става дума за рутинна процедура по съгласуване на апликационни форми, която се практикува от години, за всеки голям инфраструктурен проект. В оперативните програми в момента за тези два проекта няма пари, но пари не е имало и преди за тях, защото те са в резервния списък, обясни по-късно днес в Брюксел вицепремиерът Зинаида Златанова, цитирана от Агенция “Фокус”.

Ако се реализират спестявания от останалите проекти ОП „Транспорт”, тези два проекта биха могли да бъдат финансирани, обясни Зинаида Златанова.

На въпрос какъв е шансът да бъдат финансирани, Златанова обясни: „Шансът да бъдат финансирани е да се намерят средства. Това е единствената забележка и затова казвам, че е дребен недостатък, защото по съществото на апликационните форми кой знае какви проблеми няма. При много други инфраструктурни проекти са обсъждани апликационните форми и те са връщани за доработване, включително за магистрала „Струма”, за магистрала „Марица”. При такива големи инфраструктурни проекти, това е нормален процес, и е нормален не само за България”.
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн