Проведе се научна конференция „Никола Каишев – възстановител на опожарена Стара Загора”

STZAGORA.NET

В общинската зала „П. Р. Славейков“ се проведе научна конференция, посветена на живота и делото на Никола Каишев и приноса му за изграждането на опожарената Стара Загора. Събитието бе по повод 150-та годишнина от рождението на бележития българин и бе включено в програмата на Общината за празника на Стара Загора – 5 октомври.

Конференцията с научен ръководител Андрей Печилков от Смолян бе открита от зам.-кмета Иванка Сотирова. В нея участваха още Светлана Кузманова-Захариева от София, научни работници от Регионалните исторически музеи в Стара Загора и Смолян, които представиха книга за с.Чокманово – родно място на Никола Каишев. Гост на събитието беше и внучка на Никола Каишев Анна Кузнецова от Стара Загора.

Участниците в конференцията поднесоха венец пред паметника на Никола Каишев в парк „Тракия”.

В архитектурния комплекс „Музей на религиите” гостува изложбата „От снимачната площадка до музейната витрина” на Историческия музей в Попово.

Никола Каишев има изключителен принос за възстановяването на опожарена Стара Загора и изпълнението на плана „Либор Байер”. Той е участник в Балканската освободителна война, организатор на чети за участие в Илинденско-Преображенското въстание, известен е и с цялостната си народополезна дейност. Плод на неговия архитектурен гений са прочутите старозагорски прави улици, по неговите архитектурни планове са изградени стотици обществени сгради – църкви, училища, къщи, фурни и пр., както и първокласни шосета, свързващи областния център със съседните селища.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн