В ГЕРБ – Стара Загора са обезпокоени от зараждащото се етническо напрежение около делото за Ески джамия

STZAGORA.NET

Ако Ески джамия възвърне статута си на действащ молитвен храм, това ще бъде непоносимо за местната християнска общност и ще доведе до неконтролируеми реакции, предупреди общинският лидер на ПП ГЕРБ в Стара Загора Емил Христов. Той говори пред медиите заедно с общинския съветник Маноил Манев в извънредна пресконференция след започналото днес дело за собствеността на джамията.

“Партия ГЕРБ е заинтересована от справедливо решаване на въпроса – каза Емил Христов. – За съжаление вече се забелязват наченки на етническо напрежение, а изкарването на политическите партии в този процес е възможно най-лошият знак. Ако държавата си беше на мястото да брани историята, партиите нямаше да се включат. Ние сме обезпокоени от неспособността на държавата да защити собствеността си и да прекрати един набиращ скорост скандал.”

Ако бъде конституиран като гражданско лице по делото, Маноил Манев заяви, че първото, което ще поиска, ще бъде влизането на прокурор в делото, който да следи за законността и да защитава интересите на държавата.

“Всички маски паднаха с началото на делото за Ески джамия – каза още Маноил Манев. – Ищците заявиха в прав текст, че искат джамията да стане действаща, като приема вярващи в понеделник, петък и на официалните празници. За съжаление представителят на Министерството на културата се съгласи с искането им вместо те да доказват претенциите си за собственост, да се отиде към процедура за оборване на документите на министерството, както и да бъдат допуснати гласни свидетели, че Ески джамия е била действаща преди десетилетия. Така представителят на Министерството на културата постла пътеката към превръщането на Музея на религиите в джамия”.

* * *
„Изразяваме своето недоволство и недоумение от позицията на Министерство на културата в днешното дело за собствеността върху Музея на религиите в Стара Загора. Позицията на адвокат Миглена Кацарова сякаш беше предварително обмислена и целта водеше към задоволяване исканията на организацията „Ислямско вероизповедание” за превръщането на музея в действаща джамия”. Това казаха на извънредна пресконференция Емил Христов – общински ръководител на ПП ГЕРБ Стара Загора и председател на Общинския съвет, и общинският съветник Маноил Манев.

„Изразяваме безпокойството на ПП ГЕРБ и на всички старозагорци по казуса, свързан с опита на Организацията „Ислямско вероизповедание” да превърне този уникален паметник на културата в действаща джамия. Няма да даваме оценка дали всичко, което се случва в държавата на верска основа е планирано и дали има цел, но случващото се в момента може да вкара Стара Загора в етнически сценарии. Внасянето в парламента на законопроект за изменение на Закона за вероизповеданията е една стъпка от замисъла на сценаристите”.

„Днес Министерството на културата се съгласи с исканията на „Мюсюлманско вероизповедание” да се премине от спор за собственост към процедура за оборване документите за собственост на държавата, посочи Маноил Манев. Неадекватното поведение на представителя на Министерството на културата, който изказваше обратни тези на основния представител на Областна администрация – Стара Загора по делото, постла пътеката пред „Мюсюлманско вероизповедание”.

„Не бива да допускаме Стара Загора да се превръща в заложник. Национализмът, който ще се развихри от всички страни, е опасен и неприемлив. Това е страшно за всички нас”, подчерта Емил Христов. Защитаваме интереса на всички жители на Стара Загора, включително и на тези с ислямско вероизповедание. В момента, в който музеят стане действаща джамия, най-трудно ще стане за малцината мюсюлмани в този град, защото настроенията ще бъдат обърнати срещу тях”.

“Тук ще се съберат лудите глави на цяла България и ние не искаме Стара Загора да се превърне в епицентър на взрива на нетърпимост – категоричен бе Маноил Манев. – Никой не може да си присвоява музея, защото това място е призвано да ни обединява, а не да ни разединява.”
#vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн