„НУРТС Диджитъл“ осигури 96.2% покритие на населението с цифрова ефирна телевизия

STZAGORA.NET
„НУРТС Диджитъл“ ЕАД, която изгражда цифровите телевизионни мрежи в България, осигури 96.2% покритие на населението с цифрова ефирна телевизия. Това обяви изпълнителният директор на компанията Свилен Попов по време на церемонията по официалното изключване на аналоговия телевизионен сигнал. От днес България преминава изцяло на цифрова телевизия, която осигурява безплатно повече телевизионни програми с по-добро качество.

„Съгласно законодателството и Плана за въвеждане на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване (DVB-T) в Република България трябваше да постигнем 95%, но ние увеличихме със собствени средства покритието, за да може качественият цифров сигнал да достигне до максимален брой зрители“, каза Попов. По думите му около 100 хил. души, които живеят в слабонаселени и труднодостъпни райони, няма да могат да приемат цифрова телевизия, като част от тях и до момента не са получавали телевизионен сигнал. България е на едно от водещите места в Европа по показател покритие на населението, стана ясно по време на церемонията.

„На 1 март 2013 г., когато започна едновременното излъчване на съвместната работа на предавателите за наземно аналогово и наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване (симулкаст) „НУРТС Диджитъл“ ЕАД беше осигурил 95% покритие на населението, а седем месеца по късно вече имаме 96.2%, което показва, че нашата мрежа постоянно се усъвършенства и оптимизира“, каза Свилен Попов.

В изграждане на мрежата на „НУРТС Диджитъл“ ЕАД са инвестирани над 100 млн. лв за период от три години. „Нашето основно задължение беше да осигурим разпострание на тъй наречените задължителни програми (must-carry), които закона определи и да направим успешно прехода от аналогово към цифрово наземно телевизионно радиоразпръскване“, каза Свилен Попов. В момента чрез цифров телевизионен сигнал на територията на България се излъчват bTV, bTV Lady, Ring.bg, Нова телевизия, Diema Family, TV7, News 7, Bulgaria On Air и обществените БНТ 1, БНТ 2 и БНТ 1 HD. По думите на Свилен Попов е въпрос на търговски преговори с телевизионните оператори да започне излъчване на допълнителни телевизии.

Информация за покритието на конкретни населени места може да се получи на националния телефон 070012344, а карта с покритието на районите може да се намери на сайта www.nurts.bg и www. cifrovizacia.bg.
#

социално споделяне

3 коментари on “„НУРТС Диджитъл“ осигури 96.2% покритие на населението с цифрова ефирна телевизия”

  • Таня Петкова wrote on 28 януари, 2014, 11:53

    Уважаеми представители на компания НУРТС, ние, живущите в район Югоизточна България, имаме проблем с цифровизацията, и за да бъдем по-точни – в село Полски извор. Направено бе всичко необходимо. Издигнахме антените на 10-метрова височина, закупихме си декодери, свързахме както трябва да бъде, завъртяхме и антените в необходимата посока, но сигнала, който приемаме, не е с необходимото качество. Или ще прекъсне изведнъж, или цял ден ще гледаме едни замръзнали мумии на екрана. Поради тази причина молим за вашето съдействие.

  • Стоянов wrote on 20 февруари, 2014, 23:10

    Госпожо Таня Петкова, прочетете  “Методика за намиране на място на стайна антена за цифрова ефирна телевизия” и няма да вдигате на 10 метра антени и няма да гледате замръзнали мумии на екрана, особено в с. Полски извор, Бургаско.

  • Иван Димитров wrote on 18 май, 2014, 6:47

    Господин Стоянов, не е виновна госпожа Петкова или нейната антена както и начина и мястото на монтиране. Мога да кажа че проблема е или във предавателите или тяхната сила на излъчване, аз съм в района на село Дебелт и проблемите са същите, ще ви кажа само че сигнала на 22-ри и 37-ми канал е по-добър от този на 42, 49 и 55 канали. Хайде сега да ми кажете кои предаватели са по-силни ! тези за Бургас или тези за съседния окръг! и не се впускайте в обяснения на къде да си насоча антената, просто от посока Бургас вече не се хваща нищо за разлика от месеците в началото на цифровизацията. Антената и усилвателя са си същите.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн