Казанлък: Общинският съвет гласува наредба за управление на горите на общината, одобри скулптурата “Японката” на Доко Доков

STZAGORA.NET

На днешното си заседание Общинският съвет на Казанлък прие Наредба № 5 за управление на горските територии, собственост на община Казанлък. Кметът Галина Стоянова подчерта, че това е нова дейност за Общината, която ще бъде предоставена на изпълнител, като той основно ще се грижи за опазване на общинските гори и заедно с това ще ги стопанисва със социална насоченост – да се осигурява от тях дърва за огрев на социалнослабите граждани в община Казанлък. Общината ще сключи договор с изпълнителя, който ще провежда необходимите процедури, свързани с управлението на горските територии, собственост на общината. Опазването и грижата за общинските гори е основната цел, която ще се постига с новоприетата наредба, а не получаването на печалба от горския фонд, категоричен бе вносителят на наредбата – Община Казанлък в лицето на кмета.

С решение на общинските съветници бе прието изменение на Общия устройствен план (ОУП) на град Казанлък, като се включват входно-изходните територии по главни и общински пътища. Това са пътните артерии в посоки Стара Загора, Габрово, София, Бузовград и Минерални бани Овощник.

Кметът Галина Стоянова каза пред съветниците, че четири са дългосрочните документи, свързани с устройство на територията и с развитието на града и на общината като цяло, които са разработени и са в процес на процедиране от началото на мандата досега. Това е ОУП на Казанлък, който бе приет на днешното заседание на ОбС. Вторият важен документ е Интегрираният план за градско възстановяване и развитие (ИПГВР), който също е приет и за който е обявен конкурс за изработване на специализираните проекти за обекти в трите зони на въздействие. Предстои приемането на ОУП на Долината на тракийските царе. Внесена е докладна за одобряване на заданието за изготвяне на ОУП на цялата територия на община Казанлък.

* * *

Снимката е една от последните на Доко Доков. Тя е направена по време на посещението на кмета Галина Стоянова и председателя на ОбС Николай Златанов при скулптора по случай удостояването му със званието „Почетен гражданин на Казанлък“. Пред тях той сподели съкровената си мечта да бъде издигната статуя на изящната японка като символ на приятелството между Казанлък и японските градове

Точно месец преди да напусне този свят, почетният гражданин на Казанлък Доко Доков завеща на своя любим град и неговите жители своя проект на скулптурата „Японката“. В своя разговор с кмета на община Казанлък Галина Стоянова и с председателя на ОбС Николай Златонов той показа макета на статуята, представляваща фина женска фигура с чадър в ръка. Скулптурата символизира дългогодишните приятелски връзки между Казанлък и трита японски града Фукуяма, Мунаката и Хирошима и необяснимото, но изключително силно привличане, което японският народ изпитва към България и към Казанлък.

Със своето решение статуята „Японката“ да бъде поставена в градинката срещу кино „Искра“, съветниците дадоха зелена светлина на реализацията на една мечта на напусналия ни това лято наш съгражданин Доко Доков. Скулптурата ще бъде изработена от светъл камък и ще си кореспондира с изящната „Тракийка“, намираща се на пл. „Севтополис“. Средствата за изработването й ще се осигурят от дарителска кампания.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн