Долината на розите и тракийските царе отново е център на събития с национално значение

STZAGORA.NET
На 27 септември отбелязваме Световния ден на туризма

Розите и тракийската култура в Казанлъшката долина отново привличат погледа на учените траколози и на специалистите в туристическия бранш. Община Казанлък организира на 28 и 29 септември Национален туристически форум „Долината на розите и тракийските царе – възможности и перспективи за развитието на туризма“. Събитието е богато на множество прояви, които показват многопластовите възможности на Долината. От една страна е маслодайната роза, превърнала се в най-красивия символ на България, и свързаното с нея розопроизводство, а от друга – културно-историческото наследство от древната тракийска цивилизация, съхранена в Казанлъшката долина.

На 28 септември 2013 г. (събота) от 11.00 часа пред гробницата в могилата „Шушманец“ ще бъде връчена наградата на името на проф. Александър Фол, от чието рождение тази година се навършват 80 години. Наградата се присъжда на учени за особен принос в проучванията на тракийския бит и култура. След което официално ще бъде открита реставрираната и социализирана гробница в могилата „Шушманец“. Дейностите бяха извършени по проект на Министерството на културата и гробницата вече е предоставена за стопанисване на Община Казанлък.

От 13.30 часа в Заседателната зала на Община Казанлък ще се проведе дискусия на тема „Състояние и перспективи на туризма в България“ и ще бъде направена презентация „Празникът на розата в Казанлък – традиции и нови възможности“. Ще бъдат направени презентациите „Долината на розите и тракийските царе“; „Туристически маршрути в Долината”, която ще бъде представена от проф. Мария Воденска, преподавател в СУ „Св.Климент Охридски”; „Ефективност или атрактивност на рекламата и PR в туризма” – от доц. д-р Соня Алексиева от Нов български университет.

В националния форум ще участва заместник-министърът на икономиката и енергетиката г-н Бранимир Ботев и представители на Министерството на културата, Министерството на регионалното развитие, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциацията на екскурзоводите в България, Българската асоциация на туристическите агенции, Институтът за анализи и оценка на туризма.

След дискусията в кино „Искра“ от 16.00 часа ще бъде прожектиран филмът „Севт Безсмъртният – тайните на един тракийски цар“.

Паралелно с дискусията в Община Казанлък, залите на ИМ „Искра“ ще бъдат домакини на Седмата научна конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура“, с която Исторически музей „Искра“.Началото е от 13.30 часа. Научната конференция тази година е в памет на д-р Георги Китов, благодарение на чиито открития Казанлък и региона стана известен като Долината на тракийските царе. На 14 септември 2013 г. се навършват 5 години от смъртта на учения, под чието ръководство бяха открити уникални артефакти в могилите на територията на община Казанлък.

Участници в научната конференция са изявени учени археолози и траколози. Сред тях са доц. д-р Мария Чичикова, доц. д-р Георги Нехризов, доц. д-р МиленаТонкова, доц. д-р Георги Мавров, доц. д.р Камен Димитров, доц. д-р Татяна Шалганова ,Диана Димитрова и др.

Уникалната хармония между природни дадености, позволяващи именно тук да расте розата, даваща най-висококачественото етерично масло в света, и древна тракийска култура, съхранена по нашите земи, превръщат Казанлък в привлекателна туристическа дестинация и притегателно място за учените траколози.

За всички посетители, пожелали да разгледат новооткритата тракийска гробница „Шушманец“, входът ще е безплатен през целия ден на 28 септември.

Община Казанлък поздравява всички, които работят в сферата на туризма с днешния Световен ден на туризма – 27 септември. Този ден се чества от 1980 г.
#vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн